Güneş Sistemi Dışındaki En Küçük Gezegen Keşfedildi
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’ya ait Kepler teleskopu, Güneş Sistemi dışındaki en küçük gezegeni tespit etti. 560 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve içinde 150 binden fazla yıldız bulunduran Kuğu Takımyıldızı’ndaki gezegenin en önemli özelliği, Dünya’ya benzeyen boyutları ve kayalık bir yüzeyinin olması.
İlk kez 8 ay önce fark edilen ve ‘Kepler 10-b’ adı verilen gezegen, Merkür’ün Güneş’e olan yakınlığı hesap edildiğinde, kendi yıldızına 20 kat daha yakın mesafede yer alıyor. Bu nedenle gezegenin yıldıza bakan tarafındaki yüzey sıcaklığı yaklaşık 1500 derece. Dünya’dan 1,4 kat daha büyük olan ‘Kepler 10-b’, gezegenimizin 4,5 katı kadar bir yoğunluğa sahip.
NASA’daki bilim adamları, ilk kez Dünya’nın boyutlarına bu kadar yakın bir gezegen bulunduğuna dikkat çekiyor. Washington’daki NASA merkezinde çalışan bilim adamlarından Douglas Hudgins, Kepler 10-b’nin yeni gezegenler keşfinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Kepler teleskopu, Güneş Sistemi dışında Dünya`ya benzeyen yaşanabilir gezegenler bulabilmek için NASA tarafından 7 Mart 2009’da fırlatılmıştı.