2012 Yılında Çekler Patladı

karşılıksız çekler patlamaya başladıMersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, 2012 yılında karşılıksız çek sayısının patlama olduğunu belirtti.Geçen yıla göre yüzde 39 arttığını belirterek, bu durumun piyasada yaratacağı olumsuzlukları önlemek için bankaların sorumluluklarının arttırılmasını ve mali risk sigortası yaptırılmasını önerdi.

Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, yaptığı yazılı bir açıklama , hızla artan karşılıksız çeklerin yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekti. Çekin ticari hayatta önemli bir ödeme aracı olarak kullanıldığına işaret eden Özdemir, ancak 6273 Sayılı Yasa ile 2017 yılı sonuna kadar çeklerin vadesinden önce bankaya ibrazının yasaklandığını ve karşılıksız çek kesmeye hapis cezası verilmesinden vazgeçildiğini anımsattı

“2011 yılının sonunda karşılıksız çek sayısı 594 binken, bu yıl Kasım ayı sonu itibarı ile bu rakam 824 bine ulaşmıştır. Yüzde 39 oranında bir artış söz konusudur. Daha da önemlisi, karşılıksız çeklerin geç de olsa geri ödenme oranı geçen yıl yüzde 69 iken, bu yılın ilk 11 ayında bu rakam yüzde 43’e gerilemiştir” dedi.
Karşılıksız çek sayısı hızla artarken, bunların tahsilat oranlarında da müthiş bir gerileme yaşandığını belirten Özdemir, “Bu durum piyasalarda ödeme kanallarını ciddi biçimde tıkamaktadır. İyi niyetli ve dürüst firmalar alacaklarını tahsil edemedikleri için kendi borçlarını ödemekte zorlanmaktadır. Bundan dolayı gelecek adına endişelerimiz artmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Sorunun çözümü için hükümetten beklediklerini kaydeden Özdemir, bir dizi öneride de bulundu. Bankaların müşterilerinin ödeme ve kredi geçmişlerini belgeleyecek raporlar vermek için yaptığı çalışmaların da yararlı olacağını belirten Özdemir, diğer önerilerini de şöyle sıraladı:
“Bir bankamızın başlattığı teminatlı çek uygulamasının yaygınlaşması halinde, sorunun çözümüne yardımcı olacağına inanıyoruz. Ancak, asıl yapılması gerekli şey, çekle iş yapan firmaların geçmiş ödeme performansları ve kredibilitelerinin objektif bir değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra bu bilgilerin merkezi bir sicil sistemi üzerinden isteyen firmalarla paylaşılmasıdır.

 Bir başka çare olarak, çekler için mali risk sigortası yaptırılması düşünülebilir. “dedi

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.