Avrupalı Diplomatlar Doğu Kudüs’e, Filistin’in Başkenti Gibi Muamele Edecek

Resim: Getty Images/Travel Pix

İsrail ve Filistin’de görevli Avrupalı konsolosların görüşlerine dayandırılarak hazırlanan bir raporda Doğu Kudüs’e, Filistin’in başkenti muamelesi yapılacağı belirtiliyor. Raporda Doğu Kudüs menşeli malların boykotu ve işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan İsrail resmi ofislerine ziyaretlerin reddedilmesi de bulunuyor.

Geçtiğimiz ay hazırlanan raporun Avrupa Birliği’nin Brüksel’deki en önemli dış politika kurumu olan Siyasi ve Güvenlik Komitesi’ne gönderildiği ifade ediliyor.

Rapora göre Doğu Kudüs’teki şiddet yanlısı Yahudi yerleşimcilerin AB üyesi ülke sınırlarından içeri alınmaması de tavsiye ediliyor.

Raporda İsrail’in Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına hız verdiği, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerinde bulunulduğu, Filistinlilerin eşit eğitim ve tıbbi hizmetlerden faydalanamadığı, tüm bu olumsuzlukların Filistinlilerin Doğu Kudüs üzerindeki etkinliklerini iyice zayıflattığı vurgulanıyor.

Raporda AB’nin İsrail’e karşı sertleştiğinin en önemli işareti olarak AB üst düzey diplomatlarının Doğu Kudüs’te faaliyet gösteren otel, ulaşım şirketleri ve turistik bölgelere geziler düzenleyen yerleşimci yanlısı organizasyonların sunduğu hizmetlerden faydalanmama tavsiyesi gösteriliyor.

Raporda Avrupalı diplomatlar, ikinci intifada döneminde kapatılan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Doğu Kudüs’teki ofislerinin yeniden açılmasına izin verilmesini de istiyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.