Marmaris, Bodrum Ve Çanakkale’de Deniz Çekilmesi Tedirginliğe Yol Açtı

 Marmaris,Bodrum ve Çanakkale’de deniz suyunun kıyıdan 50-60m çekilmesi bölgede yaşayan vatandaşları deprem  ve tsunami olasılığı sebebiyle tedirgin etti. Suların çekilmesiyle Bodrum’da 2400 yıllık dalgakıran; Marmaris’te ise adacıklar ortaya çıktı.

  Konuyla ilgili bölgede inceleme yapan Başbakanlık Afet ve Acil DurumYönetimi Başkanlığı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar yaptığı açıklamada deniz suyu çekilmesinin deprem habercisi olamayacağını ifade etti. Çanakkale’de deniz suyunun 60 metre çekildiğini bu tür durumlarda yerel halkın deprem olacağı endişesini taşıdığını, deniz suyunun çekilmesinin nedeninin tamamen meteorolojik bir olay olduğunu ifade etti.

Çanakkale Dardanos sahillerinde incelemelerde bulunan Tatar, Japonya’da Cuma günü meydana gelen büyük deprem ve tsunami felaketinin ardından basında uzmanların tsunami habercisi olarak denizin çekildiği yönünde yapılan açıklamaların halkı tedirginliğe sürüklediğini ifade etti. ‘’Tsunaminin habercisi olarak denizde daha çok dalgaların geriye çekildiğini görürseniz hemen anında daha yüksek bir yerlere çıkın’’  şeklinde olduğunu söyledi. Tsunami habercisi olarak kıyıların çekildiğini fakat kısa sürede  dalgaların geri geldiğini fakat birkaç gün süren bu tür çekilmelerin med-cezir olayı olduğu ifade edildi.

 Çanakkale,Marmaris ve Bodrum’da meydana gelen bu çekilmelerin tamamen doğal olduğunu bu tür olayların zaman zaman görülebileceğini Türkiye’nin başka yerlerinde de olmasının normal olduğu ifade edildi. Bunun nedeninin ‘’Ay, Dünya etrafında dönüyor.Bu dönme sırasında zaman zaman Dünya’ya yaklaşıyor. Zaman zaman da uzaklaşıyor. Ortalama olarak Ay’ın Dünya’ya uzaklığı 384 bin kilometre civarında. Önümüzdeki cumartesi günü yani 19 Mart’ta  Ay  Dünya’mıza en yakın konumu olan yaklaşık 358 bin kilometrede mesafede olacak. Dolayısıyla Ay,Dünya’mıza en yakın konumda olunca da yerçekimi kuvveti en yüksek düzeyde bulunacak. Yerçekimi kuvveti artınca da Dünya ile Ay arasındaki gel-git olayları da  artacaktır.’’ denildi.

Bodrum’un Gümüşlük Beldesi’nde de  suları çekilmesiyle yürüyerek ulaşılabilen Tavşan Adası ile Gümüşlük sahili arasında M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir dalgakıran ortaya çıktı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.