Şimdi de EHEC’te Salgın Sebebi Olarak Sebze Filizi İhtimali

(Getty Images/Celeste Romero Cano)

EHEC virüsü ile ilgili araştırmalar devam ederken, daha önce yapılan Salatalık ve Domates yemeyin uyarıları kaldırıldı. Salgın hastalıklar konusunda uzman kuruluş olan Robert Koch Enstitüsü’nün başkanı Reinhard Burger, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, salgının kaynağının büyük bir olasılıkla sebze filizlerinden kaynaklandığını açıkladı.

EHEC virüsünün kaynağını bulabilmek için yeni bir yöntem geliştirdiklerini söyleyen Burger, sebze filizlerini yiyen kişilerde diğer kişilere göre dokuz kat daha fazla virüse rastlandığını belirtti.

Burger, “Bozuk filizleri yiyen kişilerde kanlı ishal rahatsızlığı veya EHEC’in diğer semptomlarını gösterme durumunun daha fazla olduğu”nu da ekledi.

Daha önce aşağı Saksonya eyaletindeki soya filizden kaynaklandığı düşünüldüğü için kapatılan çiftlikten alınan sebze filizlerin de herhangi bir virüse rastlanmadığını fakat virüsün kaynağının kaybolmuş olma ihtimalinin olduğunu ve yeniden ortaya çıkmaması için önlemler alınmasını gerektiği belirtildi.

Çiğ filizlerin yenmemesi konusundaki uyarının devam ettiği, temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiği ve restorantlarda bulunan filizlerinde imha edilmesi gerektiği Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü Başkanı Andreas Hensel tarafından belirtildi.

Ayrıca domates, salatalık ve marul tüketilmemesi uyarısının kaldırıldığını da ekledi.

EHEC virüsünden son olarak Almanya’da 57 yaşında bir kişi öldü, böylece salgından ölenlerin sayısı 30’a çıktı. Bugüne kadar 3 binden fazla kişinin virüs nedeni ile hastalandığı tahmin ediliyor.

 

Yoruma kapalı.