Katkı Maddeleri Çin’in Gıda Sağlığını Tehdit Ediyor

Bir gıda güvenliği denetleme grubu Çin’de 2200 çeşit farklı gıda katkı maddesi kullanıldığını ama Çin’in şu anda sadece bu maddelerin %40’ını incelemek için yeterli standartlara sahip olduğunu belirtti / AFP Getty Images

Yeterli teknik standartlardan yoksunluktan ve incelemelerin karmaşıklığından dolayı sorun yaşadığını söyleyen Çin Sağlık Bakanlığı, Çin’de kullanılan gıda katkı maddelerinin yüzde altmışının tespit edilemediğini söyledi.

Bir gıda güvenliği denetleme grubu, Ulusal Halk Kongresi’nin Yetkili Komitesi’ne sundukları bir rapor ile, Çin’de 2200 çeşit farklı gıda katkı maddesi kullanıldığını ama Çin’in şu anda sadece bu maddelerin %40’ını incelemek için yeterli standartlara sahip olduğunu belirtti.

Huazhong Ziraat Üniversitesi’den bir profesör Epochtimes’a yasal gıda katkı maddelerinin tespit edilebildiğini ama yasadışı olanların tespit edilemez olduğunu söyledi. Profesör: “ Gıdaya kullanılan katkı maddesi bazen bizim hayal gücümüzü bile şaşırtabiliyor. Bunlar tespit edilmeleri zor oldukları için, onların ne olduklarını bilemiyoruz. Aynı şekilde insanların üzerindeki toksik etkilerinin de ne olduklarını bilmiyoruz. Etkilerini anlayabilmek için bu maddeler üzerinde laboratuvar araştırmaları gerekiyor” diye konuştu.

Gunagdong ilçesinde yıllardır inceleme ve karantina merkezinde çalışan Bay He Hanming, çalıştığı süre boyunca inceleme departmanlarının gıda katkı maddelerine hiç dikkat göstermediklerini çünkü gıda katkıları ile ilgili herhangi bir problem çıkmayacaklarını düşündüklerini söyledi. Bay Hanming “Melamin olayının patlamasından önce, biz bu konuya hiç öncelik vermedik” dedi.

Bay Hanming: “ Bir ürünün belirli bir kimyasalı barındırıp barındırmadığını söylemek kolay ama bir standart olmadan kullanılan miktarın kabul edilir olup olmadığı tartışılabilir” diyerek konuyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Şu anda Çin’de gıda katkı maddelerinin yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyen Bay Hanming  bunların insanlara ve hayvanlara zararlı olup olmadığını uygun inceleme standartları olmadan söylemenin zor olduğunu söyledi ve devlet denetçilerinin incelemeye yiyeceklerin kendisini değil ama analiz için hazırlanmış seçilenlerini gönderdiklerini söyleyerek, durumla ilgili bomba etkisinde bir açıklama yaptı.

Yoruma kapalı.