Bai Juyi, “Yeni Mısra Kampanyası”nı Başlatan Şair

2015-03-10-baijuyi_jessicachang_et

David Wu, Epoch Times

Bai Juyi (M.S. 772-846), Tang Hanedanlığının orta döneminde ünlü bir şairdi. Şiirleri düz ve kolay anlaşılırdı ve birçok kavim arasında geniş çapta kabul edilmiştir.

Sadece ölümünden sonra saygı duyulmuş diğer bazı büyük şairlerin aksine, Bai Juyi gençliğinden itibaren hem kendi vatanında hem de diğer yerlerde ün ve saygı kazanmıştı. En parlak dönemlerinin yirmi yılında, şiirleri tapınakların duvarlarında ve otellerde görülebilirdi, hatta pazarlarda para birimi olarak bile kullanılırdı. Balık ve et tezgahlarında, sıradan insanların balık ve et almak için ipek ile takas ettiği, öğrencilerin ise Bai Juyi’nin şiirlerinin kopyalarını takas ettikleri söylenirdi. Ayrıca bazı yabancı başbakanları iş adamlarına Bai Juyi’nin şiirlerini satın almak üzere yüz külçe üzerinde altın emanet ediyorlardı.

Onun popüler şiirlerinden biri –

“Parlak kırmızı ateş ocakta yanıp sönüyor, ve yeni, yeşil ve mis kokulu şaraba yansıyor. Bu ılık ve muhteşem bir resim, soğuk kışta herşey sessiz. Kar akşam düşüyor gibi görünüyor, ve merak ediyorum acaba en iyi arkadaşım buraya gelmek ve benimle yeni şarap üzerine sohbet etmek ister mi?

Bu şiirde Bai Juyi şarap içmeyi düz ve basit cümlelerle anlatmıştı, fakat burada anlatılan atmosfer hassas duygu ile doluydu.

Diğer şairlerle karşılaştırıldığında Bai Juyi daha çok insanların acı çekmesine dair derin üzüntüsünü ve güç kurbanlarına karşı duyduğu sempatiyle dürüst doğasını yansıtan “kinaye şiirler” yazıyordu. Bugüne kadar, iyi yürekli güç, şiirlerini okurken hala hissedilebilir. Sadece yoksul insanları umursamıyordu, aynı zamanda içine bakarak kendi yeterli hayatından da mahçubiyet duyuyordu.

Bai Juyi, Tang Hanedanlığı düşmeye başladığında son derece çalkantılı bir zaman yaşadı. Şiir tarihine katkısı, realizmi destekleyen şiir teorisini kurmak oldu. “Yeni Mısra Kampanyası” adı verilen bir hareket başalttı. Realizm kategorisindeki birçok harika şair bu nedenle oluşmuştu.

“Yeni mısra kampanyası”nda şiirin oluşumunun gerçeği yansıtması gerektiği tartışılıyordu ve gerçek olaylardan, sosyal durumlardan ilham almalıydı. Kampanya şiir tarihinde büyük etkilere sahip oldu ve çok sayıda destek aldı.

Bai Juyi 28 yaşındayken hanedanlık sıvanında üstün başarı göstermiş ve o zamandan beri ünlü ve başarılı olmuştu, 44 yaşında rütbesi düşürüldükten sonra, bu nedenle yaşam şeklini değiştirdi ve şiir yazar hale geçti. Hüzünlü durumlarda dikkatini manzaralara verdi ve buna bağlı olarak şiirleri git gide sıradan şeylerden ayrıldı. Hayatının son döneminde gözlerden uzak bir hayat yaşadı ve Budizm’e dönerek kendisini uygulamaya adadı. M.S. 846’da 75 yaşındayken evinde yaşamını yitirdi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.