Bütün Çocuklar “Bizim Çocuklarımız”

AKROMFED başkanı Ali Daylam, Açık Toplum Vakfı koordinatörü Pelin Bardakçı ve AKROMFED Genel Koordinatörü Özcan Purçu etüd merkezi öğretmenleri ve çocuklar ile beraber (Fotoğraf: G. Hakan Koçman / Epochtimes)
AKROMFED başkanı Ali Daylam, Açık Toplum Vakfı koordinatörü Pelin Bardakçı ve AKROMFED Genel Koordinatörü Özcan Purçu etüd merkezi öğretmenleri ve çocuklar ile beraber

Bir Roman çocuğu, çok okumak istedi. Tek odalı bir ev içerisinde 8 kardeşi ile birlikte ilkokulu yoksulluk içerisinde ama mutlu bir şekilde başarıyla bitirdi. O dönemde ayrımcılığı çok içten hissetti. Babası ile beraber kayıt olmak için gittiği ortaokul kapısından babasının onu okutamayacağını söylemesi üzerine evine geri döndü. Bu olayın üzerinden yıllar sonra bugün ayrım gözetmeksizin  tüm çocukların okul hayatlarına devam etmesini sağlamak için   “Bizim Çocuklarımız” projesi ile karşımızda.

Yukarıdaki hikayenin kahramanı şu anda Mersin Roman Eğitim ve Kültür Derneği’nin kurucusu ve  Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun (AKROMFED) başkanlığını yapmakta olan Ali Daylam.  Ali Daylam 2004 yılında kurduğu Roman Eğitim ve Kültür Derneğini bugünlere kadar taşımış ve  “Bizim Çocuklarımız” projesinin temelini ise Türkiye’deki seyrek üniversite mezunu Romanlardan Özcan Purçu ile birlikte 2012 yılında Açık Toplum Vakfı desteği ile atmış. O zaman projenin adı ‘Akdeniz Çocuk Sanat Atölyesi Projesi’ olarak belirlenmiş.  40 civarında öğrenci ve Türkçe, Matematik ve sınıf öğretmeninden oluşan 3 öğretmen ile projeye başlamışlar. Ayrıca Toroslar Belediyesi de projeye bir ‘Müzik Evi’ atölye binası tahsis etmiş.

Proje büyüyor

2012 Kasım ayında başlayan proje hemen Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün dikkatini çekmiş ve Akdeniz Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte 2012 yılının Aralık ayında projenin sürdürülebilirliği konusunda görüşmelere başlamışlar. Mersin Valiliğinin de desteğini alarak Roman çocukların okula adaptasyonunu arttırmak için görüşmelerde bulunmuşlar. Valilik projenin demirbaş eksiklerini ve kaynak kitap ihtiyacını karşılamış. Çocukların giysi ihtiyacı karşılanmış. Proje ilerledikçe Roman çocukların okula adaptasyonlarının ve başarılarının arttığı gözlemlenmiş. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşmeler başlamış ve Bakan Fatma Şahin, dönemin müsteşarı Ahmet Zahteroğlu, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü  Ömer Bozoğlu ile görüşülerek‘Akdeniz Çocuk Sanat Atölyesi Projesi’ bir sosyal destek projesine dönüştürülerek “Bizim Çocuklarımız” projesine dönüştürülmüş ve 2013 yılının Kasım ayında yeni proje yürürlüğe girmiş.

Şu anda proje Turgutresi Mah. 4551 sokakta bulunan bir binanın üç katında sürdürülen 12 derslikli bir projeye dönüşmüş durumda. Yaklaşık 350 öğrenciye 20 öğretmen tarafından İngilizce dahil pek çok ders branşında  etüd eğitimi veriliyor. Ayrıca öğrenciler hafta sonunda enstrüman derslerine katılıp sanatsal yeteneklerini geliştirebiliyorlar. Etüd merkezinde çalışan anneler için bir anaokulu da mevcut ve Roman ailelerine ‘Aile Eğitimi Kursları’ da  veriliyor. Bu hizmetlerin tamamı sosyal destek projesi kapsamında bakanlık ve valilik tarafından karşılanıyor. Öğretmenler ise halk eğitim merkezine bağlı öğretmenler ve aynı zamanda öğrencilere de öğlen yemek dağıtılıyor.

Öğrencilere ikinci bir yuva kurduk

Başkan Ali Daylam ise etüd evinin çocuklukta hep eksikliğini duydukları ihtiyaçlarının şu andaki vücut bulmuş hali olduğunu dile getiriyor.  Kendi çocukluğunda akranlarının ya da abilerinin günü birlik kazançları olan işlerde çalıştıklarını ama bu işlerin kazanımlarının sürekli olmadığını, yaşadıkları çevrede Arap ve Hristiyanların da bulunduğunu ve onların aldığı eğitimi ve hayat tarzlarını gördükçe kendisinin de bu yolda yürümek istediğini fakat hayat şartları ve ayrımcılık yüzünden bunun mümkün olmadığını ve kendilerine uzanacak ikinci bir el de bulunmadığını söyleyerek gerçekleştirdikleri bu proje ile artık sadece Roman çocuklarının değil pek çok çocuğun eğitim hayatlarına devam etmek için onlara destek olacak ikinci bir yuva kurduklarını ifade etti.

Bir öğrencinin etüd merkezi ile ilgili düşünceleri

Geçtiğimiz ay içerisinde yapılan projenin açılışında konuşan 8. Sınıf öğrencisi Yeliz Arslan duygularını şu şekilde ifade etti;  “Daha önce okuldan çıktıktan sonra eve gidiyordum. Uygun çalışma ortamını bulamıyordum. Şimdi ise etüde gelerek eksik olduğum konuları tamamlıyorum. Konular ile ilgili test çözebiliyorum ve böylece konuları tam olarak öğrenebiliyorum. Etüde düzenli geldiğim sürede derslerimde başarılı olduğumu gördüm. Maddi olanaklarımdan dolayı daha önce hiç dershaneye gidememiştim. Fakat burası ben ve benim gibi arkadaşlarıma fırsat oldu. Ben bu fırsatı lise seviyesinde de değerlendirmeyi çok isterim. Etüd merkezine emeği geçen herkese ailem ve tüm arkadaşlarım adına teşekkür ederim.”

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.