Çin Başbakanı Ekonominin Gidişatı Konusunda Uyarıda Bulundu
Çin’in ekonomisi daralmaya ve dış ticaret durgunlaşmaya devan ederken, Başbakan Wen Jiabao, yerel koşulları araştırmak için geçtiğimiz hafta Guangdong ilçesini ziyaret etti. Bu, Başbakan Jiabao’nun son iki ayda yaptığı dördüncü bölgesel ziyaretti. Bir ton çeliğin kar marjı gibi bilgiler ile birlikte, Başbakan Jiabao’nun işaret ettiği şeyler Çin’in ekonomisinin umduğu gibi büyümediğini gösterdi.
Resmi bir rapora göre Başbakan Jiabao, ekonomik olarak kritik bölgeler olarak gösterilen güneyde ve doğuda Guangdong, Zheijang ve Jiangsu eyaletleri ve batıda Sichuan eyaletine yaptığı son zamanlardaki ziyaretlerinde “Ekonomik güçlükler bir süre daha devam edebilir.” mesajını verdi.
Bu senenin başından itibaren, Çin ekonomisinde aşağı doğru bir baskı hissediliyor ve GSMH büyümesi yıldan yıla %7.6 oranında. Bu oranın, 2009 yılının ilk çeyreğinde elde edilen %8’lik oranın altına düşmesi büyümenin durgunlaşmaya başladığının ilk göstergesi.
Parti’nin sözcülüğünü yapan People’s Daily gazetesinde 26 Ağustos’ta yayınlanan bir makalede resmi medyanın da kabul ettiği üzere Çin’in ekonomisi bu yılın başından beri baskı altında. Bunun sebebinin ise zayıflayan uluslar arası pazarın, dış ticaretin büyüme oranını düşürmesi olduğu söyleniyor. Makalede özellikle Temmuz ayından itibaren, ana sahil eyaletlerinin ve şehirlerinin ihracat hacminin görünür bir şekilde yavaşlaması, bu yorumu kuvvetlendiriyor deniyor.
Başbakan Jiabao Guangdong’da, yeni ihracat taleplerinin alt-indeksleri gibi başlıca belirleyicilerin gelecekteki ihracatların hala zorluklar ve belirsizlikler ile karşılaşacağını gösterdiğini ve bu duruma çok ciddi dikkat gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Gümrük Genel Müdürlüğünden 10 Ağustos’ta yayınlanan bilgiye göre, Çin’in Temmuz ayındaki ihracatı %1 oranında düşerek 176.94 milyar dolar oldu ve bu oranda ekonomistlerin bekledikleri %8’lik oranından oldukça düşüktü.
Avrupa Birliği (AB) Çin’in en büyük ihracat pazarı. Yine de, Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Shen Danyang, bu ayın başında Çin ile AB arasındaki ticaretin bu sene ciddi bir şekilde düştüğünü söyledi. Bunun da Çin’in ihracattaki genel büyümesini etkileyen temel faktör olduğunu ifade etti.
İletişim Bankası Mali Araştırmalar Merkezinde bir araştırmacı olan Wang Yuwen, Çin’in ihracat durumunun hala yeterince iyi gözükmediğini söyledi. Yuwen, azalan dış talebin yanı sıra bu durumu etkileyen faktörleri, döviz kurlarının kısa-vadeli dönemdeki artışı ve Çin’deki işçilik ücretlerinin artışı olarak ifade etti. Financial Times dergisi ise 11 Ağustos’ta yayınladığı bir yazıda Çin ile diğer ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların da arttığını bildirdi. HSBC’nin 23 Ağusots’ta Çin’in üretimi ile ilgili yayınladığı Satın Alma Yöneticileri İndeksi’ne (PMI) göre, Çin’in indeksi son dokuz ayın altına düştü ve bu da üretimin Çin’de Temmuz ayında ciddi bir şekilde etkilendiğini ve Çin’de üretimin düşmeye devam ettiğini gösterdi.
Yeni PMI açıklandığı zaman Çin borsası bir düşüş yaşadı. Şangay Borsası Bileşik Endeksi 24 Ağustos’ta 31 yılın en düşük seviyesine geriledi ve 2.100 puan psikolojik sınırının altına düştü.
20 milyon insan işten çıkarıldı ve mali bunalımda eve dönecekler.
Bu ekonomik aşağı gidiş özellikle demir ve çelik endüstrisini zora soktu. Çin Demir ve Çelik Birliği başkan yardımcısı Wang Xiaoqi, “Çin Kömür-Kok Endüstrisi Zincir Tedarik ve Talep Durumu Sunumu Forumu 2012”de bir ton çelikten kazanılan karın yaklaşık 1.68 yuan (0.26$) olduğunu söyledi.
Zheijang Eyaleti’nin güneydoğusunda bulunan Wenzhou şehrindeki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler başkanı Zhou Dewen, China Times ile yaptığı bir röportajda bütün bunların işten çıkarmalara ve fabrikaların kapanmalarına yol açtığını söyledi. Dewen, “ Aslında ekonomi çok kötü. Zheaijang’ın sahil kesimindeki firmaların kapanma oranı %60’a vardı.” dedi.
Ekonomik yavaşlamaya verilen bir yanıt ise düşük maaşlı göçmen işçilerin işten çıkarılması. Çin’de yayınlanan Caixun 23 Ağustos’ta, “Eve Dönen Göçmen İşçi Dalgası Ekonominin Barometresini Gösterir” adlı makalede göçmen işçilerin evlerine genellikle Çin Yıl Başından önce döndüğü ifade edildi.
Özellikle dış ticarette, eğer ekonomi yavaş ise fabrikalar fazladan göçmen işçi kiralamamakta, bu yüzden de işçiler evlerine dönmektedirler. Şu anda, Çin’deli 130 milyon göçmen işçi arasından, 20 milyonu işten çıkarılmış durumdadır ve mali bunalım yüzünden eve dönmektedirler. Bu durum, son on yıldır çok seyrek olarak görülmüştür.
Mevcut ekonomik durumu iyileştirmek için, Başbakan Jiabao makroekonomik düzenleme ve kontrolü geliştirmeyi ve ekonomik politikada etkililiğinin ve uyumluluğun arttırılması gerektiğini söyledi.
Tsinghua Üniversitesi Dünya Ekonomisi Bölümü Çin Merkezi’nde araştırmacı olan Yuan Gangming, “Başbakan Jiabao’nun söyledikleri, ihracattaki her hangi bir düşüşün ciddi ekonomik baskı getirdiğini yansıtmaktadır.” dedi. Yuan Gangming “Ama Wen’in daha fazla makroekonomik düzenleme ihtiyacından bahsetmesi, bunun tekrar yaşanmayacağı anlamına gelmiyor.” diye ekledi.