Çin Tıbbında Hastalıkların Sebebi Olan Yedi Duygu
Hastalıkların içsel sebebi olarak adlandırılan “Yedi Duygu” nedir? Bunlar öfke, korku, şok, keder, sevinç, dalgınlık ve endişedir. Bu duygular Geleneksel Çin Tıbbı’nda hastalıkların başlıca içsel sebepleri olarak görülür.
Aşık olduğunuzda nasıl hissettiğinizi bir düşünün? Yanlış yaptığınız iddiası ile haksız yere suçlandığınızda nasıl hissetiniz? Saçmasapan biri sizin park yerinizi kapıp ardından arabanın penceresinden size sırıttığında peki? Evet mi? O zaman sizi duyguların vücudumuzda çok büyük bir etkiye sahip olduğu konusunda ikna etmeme gerek yok. Üzgün olduğunuzda göğsünüzün ve karnınızın nasıl sıkıştığını veya öfkelendiğiniz veya korktuğunuz zaman kalbinizin nasıl hızlandığını ve adrenalinin damarlarınızda nasıl aktığını bir düşünün.
Duygusal tepkiler vücudunuzda bazı organ sistemlerini ardı ardına uyaracak ve diğerlerini kapatacak kimyasal reaksiyonlara sebep olabilirler. Duygusal tepkilere sahip olmak normal ve sağlıklıdır. Yine de, tepkiler ciddileştiğinde ve/veya uzadığında, organlarınıza zarar verebilir ve sizi hastalığa karşı daha hassas bir hale getirebilir.
Çin tıbbında, Yedi Duygu’nun her biri bir organ ile ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden, eğer güçlü bir olumsuz duyguya sahip olursanız, o duygu ile bağlantılı olan organ etkilenecektir.
Aşağıda, organlarla bağlantılı olan Yedi Duygu’yu sizler için listeledim:
1. Öfke – Karaciğer
2. Korku – Böbrekler
3. Dehşet/Şok (akut durum) – Böbrekler/Kalp
4. Sevinç – Kalp
5. Dalgınlık (aşırı düşünme ve zihinsel uyarı) – Dalak
6. Endişe – Dalak/Akciğerler
7. Keder – Akciğer
Örneğin, uzun süreli bir keder sizin akciğerlerinizi etkileyecektir. Bunun tersi de doğrudur – eğer uzun süreli fiziksel bir problem yaşıyorsanız, tekrar akciğerleri düşünelim, duygusal olarak etkileneceksinizdir ve üzüntü hisleri yaşayabilirsiniz. Bu yumurta ve tavuk durumudur biraz. İşte size başka bir örnek; eğer uzun süre öfke ile yaşarsanız, bu durum sizin karaciğer sağlığınızı etkileyecektir ve bir dengesizlik yaratacaktır. Aynı şekilde eğer kronik bir karaciğer hastalığınız varsa, asabi bir mizaç geliştirebilirsiniz, tükenmişlik duyguları ile başa çıkamayabilirsiniz ve depresif hale gelebilirsiniz.
Bu antik ‘Yedi Duygu’ kavramı hastalığın bütünsel tedavisinin önemini vurgular çünkü bizim vücutlarımız bağımsız bölümler değildir. İnsan bir BÜTÜN olarak tedavi edilmelidir. Bir hastalık veya fiziksel bir problem vücudun geri kalanını ve zihni etkiler. Tedavi bütün psikolojik, fiziksel ve ruhsal dengesizlikleri iyileştirmeyi içerir.
Makale yazarı Jennifer Dubowsky, LAc, 2002 yılından beri Chicago’da uygulama yapan lisanslı bir akupunktur uzmanıdır. Lisans eğitimini Chicago’da Illinois Üniversitesi’nde Kinesiyoloji bölümünde yapan Dubowsky Doğu Tıbbi üzerine master eğitimini Colorado’da Güneybatı Akupunktur Koleji’nde aldı. Eğitimi sırasında Pekin’deki Sino-Japon Dostluk Hastanesi’nde stajını tamamladı. Dubowsky Çin tıbbı üzerine araştırmalar yaptı ve makaleler yazdı ve konuşmalar yaptı. İlk kitabı Çin Tıbbı Maceraları adını taşımaktadır.