Çin’deki Bir Mumya Mezarlığında Dünyanın En Eski Peyniri Bulundu
Kuzey-batı Çin’de 3.600 yıllık mezarlığı keşfeden bilim adamları tabutların içinde sarı topaklar halinde peynir yerleştirilmiş olduğunu farkettiler.
Almanya ve Çin’den gelen arkeologlar Sincan’daki Taklamakan Çölü’nde yer alan Xiaohe mezarlığında 10 mezardan ve mumyalardan topladıkları örnekleri gösterdiler.
Yapılan kimyasal analiz sonucu peynirlerin M.Ö. 1615 yılına ait kefir peyniri olduğu tespit edildi. Sebebinin ne olduğu tam bilinmemekle birlikte, bunun ölüyü anma amacıyla veya ölüm sonrası beslenme inanışı ile ilgili konmuş olabileceği belirtildi.
Bronz çağı mezar bölgesi geçen yüzyılın başında keşfedilmişti ve Taklamakan mumyaları olarak bilinen 30’dan fazla mumyayı içeriyordu. Onların Çin’e göç eden Kafkas insanlarının bedenleri olduğu ve süt fermantasyon tecrübesini de beraberlerinde getirmiş olabilecekleri düşünülmektedir.
Mumyalardan bir tanesi “Xiaohe Güzeli” lakaplı genç bir kadına ait ve uzmanlar neredeyse yakın tarihte ölmüş kadar iyi bir şekilde korunmuş olduğunu belirttiler. Kefir peynirinin bir kısmı onun boyun ve göğüs çevresinde de bulundu.
Araştırma ekibine göre, bu dünyanın bilinen en eski peynir örneği. Ancak daha önce Kuzey Avrupa ve Türkiye’de bulunan çanak çömlekler üzerinde süt yağı kalıntılarına rastlanmıştı bu da peynirin olası geçmişini 8.000 yıl öncesine kadar götürmekte.