Güneş Lekesinin Bilinmeyen Detayları Keşfedildi
İsviçre’deki bilim adamları, güneşteki lekelerinin nasıl oluştuğuyla ilgili daha derin bir araştırma yaparak, konuya açıklık getirdiler. Araştırmada, lekenin ortasındaki koyu renkli alanı ve çevresini incelemek için güneş teleskobu kullandılar.
Güneşi oluşturan sıvının kaynayan hareketleri, bazen çok güçlü ve dikey bir magnetik alan ile bölünüyor ve koyu renkli bir merkez oluşturarak, güneş lekesi dediğimiz yapıyı meydana getiriyor. En açık renkli gölge, yaklaşık 2.000 kilometre uzunluğunda,150 kilometre genişliğinde ve çok sayıda koyu ve açık renkli filamanı içeriyor.
Stockholm Üniversites’nden Göran Sharmer’in öncülük ettiği çalışmada, gölgelerin, hareket halinde olan sıcak ve soğuk plazma sütunlarının, seri bir şekilde aşağı yukarı hareket etmesiyle meydana geldiği ortaya çıktı.
Teleskop, koyu renkli olan içe akışın saniyede 1 kilometreye kadar, açık renkli dışa akışın ise, saniyede 3.5 kilometre kadar olduğunu gösterdi. Bilim adamlarının araştırma sonuçları, 2 Haziran’da Science’da online olarak yayınlandı.
Güneş lekeleri her zaman bilim adamlarının ilgisini çeken bir konu çünkü, yoğun güneş patlamaları, Dünya’da kullanılan uydu, uzun-menzilli radyo iletişimi ve elektrik şebekesi gibi hassas sistemleri bozarak, jeomanyetik fırtınalara sebep olabiliyor.
Orjinal ingilizce metin
İlgili Haberler:
Samanyolu’ nda 50 bin Işık Yılı Genişliğinde ‘Dev Yapı’ Keşfedildi
Yoruma kapalı.