İstanbul Şişli’de Yöresel Tadlar ve El Sanatları Tüketiciyle Buluşuyor
İstanbul’da Şişli camii önünde ‘Engelleri Kaldıralım’ adı altında İstanbul Engelliler Derneği’ ne katkıda bulunmak amacıyla yöresel gıdalar ve el sanatlarının sergilendiği bir fuar düzenlendi. Yaklaşık bir ay açık kalacak fuar etkinliğini düzenleyen Festivalcim Organizasyon şirketinden Mert Sert; kültürel etkinlik ve organizasyon yaptıklarını söyledi. Daha çok küçük esnafın katıldığı bu organizasyonların amacının yöresel lezzetleri ve el sanatlarını tanıtmak olduğunu söyleyen Mert Sert fuarın en büyük özelliğinin ürünlerin orijinal olarak o yörede üretilip gelmesinin olduğunu belirtti.
Birçok şehirde belediyelerin son yıllarda düzenledikleri fuar ya da kermes adı altında etkinlikleri var. Bu etkinliklerde vakıflar, dernekler, fuar organizasyon şirketleri ve belediyeler ortak bir çalışma ile çeşitli şehirlerden gelen üreticiler geleneksel el sanatları, yöresel gıdalar gibi kendi ürettikleri ürünleri belediyelerin uygun gördüğü alanlarda sergilemekteler.
Şişli’deki bu kermeste de yaklaşık bir ay süreyle Trabzon tereyağından, Erzincan tulumuna, pekmezden, bala, Malatya ve Beypazarı’nın yöresel lezzetlerini bulmak mümkün. El sanatları denilince Mardin’in muhteşem telkari sanatının örnekleri olan el emeği göz nuru gümüşlerinden, Isparta’nın meşhur güllerinden imal edilen sabun, kolonya ve kremlerine, Uşak ilinin kilimlerinden oluşan hem göz hem de damak zevkinize hitap eden stantlar halkın yoğun ilgisiyle renkleniyor.
Şişli camii önünde açık olan fuardaki esnafların bazıları standlarını saat 08.30’da açıp, 24.00’te kapatıyorlar.
Fuar’da Isparta’nın gül ürünlerinden elde edilen ürünleri sergileyen Isparta doğumlu Ramazan Sarıyer ve İlhan Gözan Isparta güllerinden elde ettikleri krem, sabun, gül suyu vb.. ürünlerin üretimini yapıyorlar. 7 yıldır fuarlarda Isparta’yı ve Isparta’nın gül ile elde edilen ürünlerinin tanıtımını yapmayı görev edindiğini belirten Ramazan Sarıyer 5 ülkeye ithalatını yaptıkları ürünlerin % 100 doğal olduğunu söyledi. Bir süredir Osmanlı sabunları adı altında üretimini yaptıkları bitkisel sabunlardan oldukça iyi verim aldıklarını belirtti.
Yöresel Peynirci Selim firmasının standından Mustafa Haliloğlu Trabzon’un yöresel tatlarından tereyağını, peynirlerini, süzme yoğurdunu 7-8 yıldır fuarlar aracılığı ile tanıttıklarını söyledi. Ankara, Bursa, İzmir, Antalya ve İstanbul’da katıldıkları fuarlardan verim aldıklarını ekledi.
Midyat Gümüş standından Mardin kuyumculuk sanatı ve tarihsel bağlılığı üzerine yüksek lisans da yapan Esra Nurel; Midyat’tan getirdiği telkari gümüşlerinin tanıtımını ve satışını yapıyor. Daha önce yüksek lisansını yaparken 1 yıl Mardin ve çevresinde kaldığını orada çok güzel insanlarla tanıştığını Süryani ve Ermeni kökenli vatandaşların konuk severliklerine hayran kaldığını 6 aydır da bu şekilde organizasyonlar aracılığı ile çeşitli şehirlerde stantlarda bulunduğunu söyleyen Esra Nurel, Mardin ve çevresinde bu işi yapan 2 ya da 3 atölye kaldığını üzülerek ekledi. Teknolojinin telkari sanatından daha değerli eserler çıkaramayacağını ve bu işin yeniden yaygınlaşmasını destekleyen Esra Nurel yoğun ilgiden memnun olduğunu belirtti.