Kamu Çalışanları Tüm Yurtta Greve Başladı

Kamu çalışanları tüm yurtta iş bıraktı
memurlar grevde

Hükümet’in 2012 için son sınır olarak açıkladığı yüzde 3.5-4 oraını kabul etmeyen Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, KESK ve Kamu-Sen’e bağlı sendikaların eylemi 23 Mayıs’ın ilk saatlerinde başladı. Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmayınca, Kamu çalışanları tüm yurtta iş bıraktılar. Hükümetin önerdiği zam oranına tepki olarak, ortaklaşa 1 günlük grev başlattılar.
Maliye Bakanlığı, memurların talep ettiği zammın bütçeye 25 milyar lira yük getireceğini açıklayınca toplu sözleşme görüşmeleri kilitlendi.

Hükümetin memur zammı teklifinde yaptığı sınırlı iyileştirme, memurların talepleriyle Maliye’nin bütçe hesapları arasındaki uçurumu kapatmayınca, onbinlerce kamu çalışanına grev yolu gözüktü. 2012 için yaptığı 3+3’lük zamteklifini yüzde 3.5+4’e çıkaran hükümet ile Memur-Sen’in talepleri arasındaki yaklaşık 25 milyar liralık fark telafi edilemeyince ipler koptu. Geri adım atmaya karar veren hükümet, 2012 için yüzde 3+3’lük zam teklifini 3.5+4’e yükseltti. 2013 için yeni teklif yapmayan hükümet, yaklaşık 2 milyar liralık bir ek maliyetle pazarlıkları bitirmeyi planlıyordu. Memur-Sen, 2012 için talebini yüzde 7.5+7.5’e, 2013 için yüzde 6.5+6.75’e indirdi. Memur-Sen bunun geri adım olmadığını, hükümetin uzlaşmaz tavrına ironik bir yanıt olduğunu açıkladı.

 

Hükümet ile memurlar arasındaki ilk temastaet ile memurlar arasındaki ilk temasta zam talebini değerlendiren Maliye Bakanlığı, teklifin bu haliyle kabul edilmesi halinde bütçeye yaklaşık 28 milyar TL’lik ek yük getireceğini belirtti. Maliye Bakanlığı, 3+3’ün üzerine yapılacak 1 puanlık artışın bile bütçeye 1 milyar TL’lik yük getirdiğini anımsattı.
KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyelerinin grev yapması nedeniyle 05.00’da başlaması gereken Haydarpaşa-Pendik-Haydarpaşa seferleri yapılamadı.

25 milyar liralık maliyet, hükümet açısından pek çok yatırıma kaynaklık edecek bir tutar anlamına geliyor. Bütçe planları ile memurların talepleri arasındaki uçurum kapatılamadı. Taban aylığa da zam isteyen Memur-Sen’in talebi ile hükümetin son teklifi arasında yaklaşık 25 milyar liralık fark bulunuyor.

Bazı kamu harcamalarının proje tutarları şöyle:

– 2012 yılı ulaştırma – haberleşme yatırımları 12.3 milyar TL.
– Eğitim yatırımları 5.9 milyar TL.
– Tarım projeleri 5.5 milyar TL.
– DSİ’nin 2012 yatırımları 1.6 milyar TL.
– Deriner Barajı’nın maliyeti 6.6 milyar TL.
– Ankara – İstanbul hızlı tren yatırımı 7.9 milyar TL.
– Karayolları 2012 yatırımı 500 milyon TL.
– Başkent Doğalgaz’a gelen en yüksek teklif 1.6 milyar TL.

 

 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.