Kötü Karneden Ebeveynler de Sorumlu

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA

Tüm gününü Whatsapp’ta ve sosyal medyada geçiren ebeveynlerin, çocuklarının internet bağımlılığı hakkında yakınmaları çok anlamsızdır.

Okullar bu hafta sonu kapanıyor. Ailelerde beş aylık yorucu bir maratonun yorgunluğu ile birlikte çocuğun karnesinin nasıl geleceği ile ilgili bir merak var. Uzmanlar kötü karne getiren çocuğa fazla yüklenilmemesini, karnedeki tablo ile ilgili anne babaların biraz da kendilerini sorgulamaları gerektiğini söylüyorlar.

Karne notları ne olursa olsun çocuğa iyi hissettirmek gerektiğini belirten Özel Bahçelievler İhlas Ortaokulu Psikoloğu Uzm. Psikolog Gökhan Ergür, “Ceza, eleştiri, azarlama, bağırma ve onaylamama çocuk üzerinde ‘geçici’ olarak istediğimiz değişimi sağlar. Ancak bu durum uzun vadede çocuğun kendi yapabileceklerine olan inancının zayıflamasına, kendini değersiz hissetmesine ve sadece anne baba korkusu ile bir şeyler yapmaya çalışmasına sebep olur” dedi.

ÖNCE KENDİNİZİ HAZIRLAYIN
Anne babaların okullar kapanmadan önce kendilerini karne sonucuna önce kendilerini hazırlamaları gerektiğini belirten Gökhan Ergür, çocukları kötü karne getiren ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

Hissettiklerinizi Anlatın:

Karneye verdiğiniz tepki sadece ‘anlamaya yönelik’ olmalı. Aklınıza takılan veya sizi üzen, şaşırtan notları gördüğünüzde sakin bir yüz ifadesiyle iki yakın dost gibi karne üzerine konuşabilirsiniz.

Kendi Eksikliklerinizi Sorgulayın:

Çocuğun kitap okumaması ebeveynlerden duyduğumuz şikayetlerinin başındadır. Peki biz kitap okuyor muyuz? Anne baba akşamları; yarışma programları, futbol karşılaşmaları ve basit televizyon dizileri izlerken çocuk neden kitap okusun ki?

Onunla sözleşme imzalayın:

Çocuğunuzun zayıf olduğu alanlarda neler, hangi yöntemle iyileştirebilir? Okul ya da imkân varsa dışarıdan nasıl bir yardım alınabilir? Gelecek dönemde çalışma şeklimiz nasıl olmalı? şeklinde konu başlıkları belirleyip bir masa etrafında konuşulmalı, gerekiyorsa çocukla bir sözleşme imzalanmalıdır.

Ölçüyü kaçırmayın:

Çok sert ya da çok umursamaz tavırlar takınmak çocuklarımızın geleceğini tehdit eder.

Çocuk eğer kötü bir karne getirmişse:

“Canın sağ olsun, takma kafana” demek de çözüm değil, çocuğu canından bezdirmek de. Bu nedenle çocuğa yaklaşımların son derece ölçülü olması gerekiyor.

YARGILAMAYIN, ANLAYIN:
Yargıdan uzak bir soru sorma stili ve ses tonuyla karneyi, çocuğunuzun değerlendirmesini sağlayın. Buradaki amaç, çocuğunuzun aldığı notları sahiplenmesi ve sonucu sorgulayıp çalışma tarzındaki eksiklikleri görebilmesidir.

İHA

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.