Kredi Çeken 11 Milyon Tüketici ‘Dosya Masrafı’ İçin Başvursun
Kredi Çekerken Alınan Masraf ve Komisyonlar, Tüketiciye Ödenecek
Bankaların, tüketicilerden dosya masrafı ve komisyon olarak kestikleri ‘Deli Dumrul’ ücretlerine hakem heyetleri karşı çıktı. Uzmanlar son 10 yılda kredi çeken 11 milyon tüketiciye ödemiş oldukları dosya masraflarını geri almaları için bankalara başvurmalarını önerdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın ‘‘Deli Dumrul Ücretleri’’ olarak adlandırdığı ve kaldırılması için çalışma başlattığı banka komisyonlarına emsal oluşturacak karar Konya’dan geldi.
Konya’da Bir Öğretmenin Başvurusu Emsal Oluşturdu
Konya Selçuklu Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti 2009 yılında bir bankadan 10 bin liralık tüketici kredisi çeken öğretmen Şamil Özkan’a çıkarılan 400 liralık masrafın geri verilmesine hükmetti. Kararın çıkmasının ardından Özkan, bankadan 400 lirasını geri aldı.Öğretmen Şamil Özkan’ın hareketi kredi kullanan tüketicilere umut ışığı oldu.
Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Av. Bülent Deniz’in Açıklamaları
Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Avukat Bülent Deniz, Yargıtay’ın aldığı kararlar uyarınca tüketicilerin geriye dönük 10 yıllık süreyle bankaların kestiği masraf ve komisyonları alabileceğini söyledi. Deniz, kredi kullanan milyonlarca insan işlem masraflarını geri almak için bankalara koşun, çağrısında bulundu.
Bankaların 31 kalem için aldığı masraflara yönelik hakem heyetine başvuran insanların davaları kazanmaya başladığını aktaran Deniz, “Bankalar eğer istediği masrafların nedenini ispatlayamazsa ücretleri geri ödemek zorunda kalıyorlar. Bankalar artık keyfe keder para talep edemeyecekler. İnsanlar 50-800 lira arasında değişen bu paraları ufaktır deyip almamazlık etmesin. Ortalama 5 bin lira kredi çeken milyonlarca insanı düşününce ortaya akıl almaz rakamlar çıkıyor” dedi.
Tüketici Yasası’nın 10/a bendine dikkat çeken Deniz şöyle devam etti:
“Burada tüketicinin önüne konmuş sözleşmelerin önceden görüşülmeden hazırlandığı kabul ediliyor. Yasaya göre bu tip sözleşmelerde tüketici aleyhine olan hükümler yok sayılıyor. Bankalar bunu aşmak için tüketiciden ayrı bir kağıda sözleşmeyi okudum anladım diye imza alıyorlar. Bu da bankayı kurtarıyor. Bu alınan tüm krediler için geçerli.”dedi.
Tüketiciler Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran, bankaların tüketiciyi doğru bilgilendirmediğini belirtti. Başaran şu noktalara dikkat çekti:
“Tüketicinin bu hakkı zaten yasalarda vardı. Ancak kamu kuruluşları bankaların bu masrafları yıllardır almalarına göz yumdu. Yasalar tüketici lehine hiçbir zaman uygulanmadı. Masrafların geri alınmasına ve kredi kartı aidatlarının geri alınması gerektiğine dair iki tane yargı kararı var. Masal anlatmasınlar. 31 kalemde çıkarılan masrafların geri alınmasına karşı biraz tepki oldu diye bankalar hemen bir araya geldi ve büyük tepki gösterdiler. Aynı güçte tepkiyi tüketiciler de vermeli.”
Son 10 Yılda 11 Milyon Tüketici Kredi Kullanıldı
Bankalar Birliği verilerine göre, son 10 yılda 11 milyon 455 bin kişi kredi çekti. Bunun 273 bin 674’ü taşıt, 1 milyon 275 bin 920’si konut, 6 milyon 997 bini tüketici kredilerinden oluşuyor. 2 milyon 503 bin 863 kişi de diğer kredileri kullandı.
Nasıl başvurulur?
İşlem masrafı adı altında toplanan ‘Deli Dumrul ücretleri’nin geri alınması için şu iki yolun izlenmesi gerekiyor:
1- Bankaya masrafın istendiğine dair iadeli taahhütlü mektup gönderin.
2- Banka parayı iade etmezse kaymakamlıkta hakem heyetine gidin. Buraya verilecek dilekçe sonrası karar en geç üç ay içinde size bildiriliyor.
Kaynak: Bugün Gazetesi