Li Bai – Şiirin Pîrî

Li Bai, Şiirin Pîrî (Resimleyen: Kiyoka Chu / Epoch Times)
Li Bai, Şiirin Pîrî
(Resimleyen: Kiyoka Chu / Epoch Times)

David Wu, Epoch Times

Li Bai (M.Ö. 701-762), Tang Hanedanlığında ünlü bir şairdi ve “Şiirin Pîrî” olarak anılıyordu. Ardında hala okunan 900’dan fazla şiir bırakmıştır.

Li Bai çocukluğundan beri akıllı ve güvenli olmasıyla biliniyordu. 10 yaşındayken, şiir ve aykırı beyit yazmada üstünlük göstermişti. Bunun yanında, kılıç savaş sanatını öğrendi ve hem edebiyatta hem de savaş sanatlarında başarılı oldu.

10 yaşını geçtiğinde, Çin’i ünlü dağlarıyla boydan boya gezmeye başladı. 26 yaşındayken, resmi bir kariyer arayışıyla yeni bir yolculuğa başladı ve yolculuğu Çin’in yarısını kapsadı.

Bu yolculuk boyunca, Li Bai fakirlere yardım etmeye, cömertlik ve kibarlıkla kendine ait eşyalarını dağıtmaya devam etti. Bir arkadaşının ani ölümünde Li Bai derinden üzülmüştü. Cenaze törenini organize etti ve nehir kenarında arkadaşını gömdü. O zamanki geleneklere göre insanlar evlerinin yakınlarına gömülmeyi tercih ediyordu, arkadaşının mezarı başında Li Bai, daha sonra onu memleketine geri götüreceğine arkadaşlarına söz verdi. Birkaç yıl sonra, Li Bai nehir kenarına özel bir seyehat gerçekleştirdi. Arkadaşının kemiklerini kendi eliyle topladı ve onları uzun yolculuğunda beraberinde arkadaşının memleketine taşıdı, ve oraya gömdü.

42 yaşındayken, şiirlerini okuyan ve çok etkilenen Tang İmparatoruna bir resmi görevli tarafından tavsiye edildi. İmparator bir bildiri yayınlayarak Li’nin Chang’an’a gelmesini ve hükümdarlıkta hizmet etmesini istedi. İmparatora kısa bir sure hizmet ettikten sonra Li Bai, İmparatorun sadece edebiyatına değer verdiğini fakat politik önerilerini önemsemediğini farketti. Ayrıca, gün geçtikçe imparatorluk ailelerindeki kibiri kaldırmak onun için daha da zor hale geldi. Yeteneği aynı zamanda güçlü resmi görevlilerin kıskançlıklarına ve suçlamalarına neden oldu ve sonra daha fazla hükümdarlıkta kalamayacağını anladı.

Daha sonra Li Bai başkenti terkederek bir Taoist olarak gezginliğine devam etti. Yolculuğu sırasında, hiçbir zaman güvenini ve çarpıcı ruhunu kaybetmedi, fakir kaldığında ise hiçbir zaman umudunu kaybetmedi. Ayrıca bazı şiirlerinde görüldüğü gibi Budizm’den etkilendi.

Li Bai’nin şiirleri onun Tang Hanedanlığına olan vatansever hassalığını yansıtmaktadır ve şiirleri hermitik felsefe, Taoizm ve cömerliğini içermektedir. Hayatının zor zamanlarında bile Li Bai, ardında sonraki nesillere birçok güzel şiirler bırakmıştır. 900’den fazla olan şiirleri, bir kitapta toplanarak harmanlanmış ve birçok ev halkına geniş çapta yayılarak Çin şiir edebiyatına değerli bir miras olmuştur.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.