Mersin’de yaşayan farklı inançlardan din adamları 26. Dinler Buluşması’nda bir araya gelerek insanlığın barışı, huzuru ve mutluluğu için birlikte dua etti.
Mersin pek çok farklı din, dil ve ırktan insanın uzun yıllardır bir arada barış ve kardeşlik duyguları ile yaşadığı ve ölülerini de aynı mezara gömrdukleri bir şehir. Mersin, bu hoşgörü kültürünü de Mersin’in önemli figürlerinden Lina Nasif’in Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Gregoria Simonelli ile 25 yıl önce başlattığı Dinler Buluşması ile kutluyor. ’Buluşma, her sene . farklı dinlerden insanların beraber yattığı tek mezarlık olma özelliğini taşıyan Mersin Asri Mezarlığı’nda gerçekleştiriliyor. Bu sene 26.sı gerçekleştirilen buluşma da bayramın 3’üncü günü yapıldı. Törene Yenişehir Hz. Osman Camii İmam Hatibi Vehbi Saygılı , Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Roshan Cordeiro, Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Coşkun Teymur, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Jan Dellüller, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin, Mevlana Kültür ve Sanat Derneği Onursal Başkanı Ahmet Çoşar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Mersin Kent Konseyi Başkanı Alper Girgeç, çeşitli STK temsilcileri ve çeşitli din ve inançların cemaatleri katıldı.
Törenin bir Mersin sevdalısı olarak açılış konuşmasını gerçekleştirilen Vahap Kokulu 1930’lu yılların sonunda kurulan Şehir Mezarlığının, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi inancına mensup vatandaşların yan yana defnedilmesi nedeniyle birliktelik kültürünün önemli sembolü haline geldiğini ve Lina Nasif tarafından başlatılan bu buluşmanın çok değerli olduğunu ifade etti. “Bizler bu kentte yaşayan insanlar olarak, tüm dünyaya semavi dinlerin kardeşliğini çeşitli vesilelerle kanıtlamış, iyi niyetli, barışsever ve sevgi dolu insanlarız.” diyen Kokulu, Mersin’de yaşanan evrensel şefkat ve hoşgörü kültürüne vurgu yaptı. Kokulu, “Bu eşsiz töreni başlatan Lina Nasif ve uygulamalara yardımcı olan din görevlileri ve emeği geçen kent yönetimlerinden rabbimiz razı olsun.” dedi.
Vahap Kokulu’dan sonra kürsüye çıkan Mersin Kent Konseyi Başkanı Alper Girgeç, Dinler Buluşması’nın BM Uluslararası Nefret Söylemi ile Mücadele Günü’ne denk geldiğini belirterek, Mersin’in en temel değerlerden olan inanç özgürlüğünü örnek bir şekilde yüz yıllardır yaşattığını belirtti. Girgeç, Mersin’in örnek şekilde yaşayan bir kent olmasının getirdiği eşitlik, adalet ve huzur ortamının yarattığı insani ve ekonomik gelişime ve ortaya çıkan evrensel kültüre dikkat çekti. Girgeç’in konuşmasından sonra sözü alan Gökayaz ise farklı dinlerin insanlar arasındaki barış ve hoşgörünün sağlanmasındaki önemli rolüne vurgu yaptı.
Saygılı, “Masumiyetin dini, dili, ırkı olmaz.”
Gökayaz’ın konuşmasının ardından Mevlana Kültür ve Sanat Derneği bir ilahi dinletisi sundu. İlahi dinletisinden sonra din adamlarının günün anlam ve önemine yönelik konuşmalarına geçildi. İlk konuşmayı, Mersin İl Müftülüğü adına Yenişehir Hz. Osman Camii İmam Hatibi Vehbi Saygılı gerçekleştirdi. Saygılı konuşmasında, Mersin’de farklı dinlere ve kimliklere sahip insanların bir arada yaşamasını sağlayan bir arada yaşama kültürüne vurgu yaptı. Mardin’de bile 72 milletten insan olmadığını ama Mersin’de bu 72 milletten insanın çok eski zamanlardan beri bir arada yaşadığını söyleyen Saygılı, insanların farklılıkları ve bu farklılıkların insan ilişkilerindeki temeli ile ilgili Kur’an’dan ve İslam tarihinden örnekler verdi. Gazze’de İsrail’in yapmakta olduklarına da dikkat çeken Saygılı,” Masumiyetin dini, dili, ırkı olmaz. O öldürülen masum ise onun karşısında bütün insanlık olarak durmalıyız.” dedikten sonra hazirunun kurban bayramını kutladı ve bu tür etkinliklerde daha çok bir araya gelmek istediklerini ifade ederek herkesi duaya davet etti.
Sevin, ” Hiç kimse baskın inanç olmanın gücünü ve avantajlarını kullanarak başka bir dini ya da inanç grubunu asimile etmek, kendine benzetmek ve yok etmek hakkına asla sahip değildir.”
Daha sonra Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin de buluşmayı aynı zamanda bir dayanışma örneği olarak ele alırken buluşmayı aynı zamanda bir nevi ibadet olarak değerlendiğini ifade etti. Yunus Emre’den de örnekler veren Sevin, “Farklılıkları bir kenara bırakarak gönüller arasında sevgi köprüsü kuralım. O köprüden geçecek olan kervanın da yükü hak, hukuk, adalet ve hoşgörü olsun.” dedi.
Konuşmasının devamında ÇEDES ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne de değinen Sevin, bu model ile çocukları evrensel değerlerden uzaklaştırıp, onları akli bilimler yerine nakli bilimlere yönlendiren; eleştiren, sorgulayan ve doğruyu arayan gençlik yerine biatçı, ezberci ve işlevsiz yeni bir nesil yaratılmaya çalışıldığını söyledi. “Temel bilimlerden uzak ve beceri kazandırmayan bu sistem; işsizliği büyütürken toplumsal refaha uzanan yolu kapatacaktır.” sözleriyle yeni modeli eleştiren Sevini “ Din ve inanç bir vicdan olayıdır. Hiç kimse vicdanlara ipotek koymaya ve baskın inanç olmanın gücünü ve avantajlarını kullanarak başka bir dini ya da inanç grubunu asimile etmek, kendine benzetmek ve yok etmek hakkına asla sahip değildir.” dedi. “Devletin dini adalettir.” diyen Sevin, devletin tüm inançlara eşit mesafede durmak zorunda olduğunu söyledikten sonra herkesi dua etmeye davet etti.
Cordiero; “Barış, kardeşlik ve sevginin soyut idealler değil ama günlük hayatımızda vücut bulması gereken pratik ilkeler olması gerekir.”
Sevin’in konuşmasının ardından Mersin İtalyan Katolik Kilisesi’nin müzik dinletisi yer aldı. Müzik dinletisinden sonra sözü alan Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Roshan Cordeiro 25 yıl önce Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Gregoria Simonelli ve Lina Nasif’in başlattığı dinler arası buluşmanın 25 yılın ardından kocaman bir çınar olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bugün dünyayı dönüştürme gücüne sahip ve katolik inancına kök salmış üç temel değer olan barış, kardeşlik ve sevginin daha uyumlu ve kapsayıcı bir toplum yaratmanın anahtarı olduğunu ifade eden Cordeiro “Her insanın Tanrı’nın suretinde yaratıldığı görüşünü ve bu görüşten yola çıkarak her kişinin ırk, din veya milliyet fark etmeksizin doğuştan gelen onur ve değeri olduğunu kabul etmemizi gerektirir.” dedi.
Konuşmasının devamında barış, kardeşlik ve sevginin soyut idealler değil ama günlük hayatımızda vücut bulması gereken pratik ilkeler olması gerektiğini söyleyen Cordeiro, kardeşliği, barışı ve sevgiyi benimseyerek yakın çevremizin ötesine yayılan bir dalga etkisi yaratabileceğimizi ve daha adil ve merhametli bir dünyanın yaratılmasına katkıda bulunabileceğimizi vurguladı. Cordeiro konuşmasının sonunda Kurban Bayramı’nın tüm dünyaya mutluluk huzur ve barış getirmesini dileyerek dua etti.
Teymur; “Vicdan insanın içindeki Tanrı’dır.”
Buluşmanın son konuşmacısı Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Coşkun Teymur konuşmasına Kurban Bayramını dünya barışına vesile olması arzusuyla kutlayarak ve Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitleri anarak başladı. “Dinler tek olan Allahımız ile muhatap olduğumuz dillerimizdir.” diyen Teymur, Kur’an-ı Kerim’den ve İncil’den bu konuda örnekler verdi. Dinler çeşitli olsalar da tek olan Allah’a ibadet edildiğini vurgulayan Teymur, Dinler Buluşması’nın da çeşitli renklerle bu sevgiyi dile getirmek olduğunu söyledi. Teymur, “Dünyanın geleceği dinlerin açılımına bağlıdır ve bu işin başlangıcı da bugünkü gibi buluşmalardır.” dedi.
Konuşmasının devamında semavi dinlerin dayandığı yaratıcılık, evrensellik ve çokluluk ilkesine değinen Teymur, bu dinler içerisinde her hangi bir dinin kökten-dincilik akımının oluşmasını engelleyecek değerler olduğunun altını çizdi. Konuşmasında Einstein’ın “Atomun özgür bırakılan gücü düşünce biçimimizden başka her şeyi değiştirdi. İnsanlığın yaşamını sürdürmesi için temelinden yenilenmiş bir düşünce biçimine ihtiyaç duyuyoruz çünkü birbirimizi dinlemeyi ve birbirimizle konuşmayı öğrenmedikçe dünya daha da tehlikeli bir yer haline gelecektir.” sözlerine de yer veren Teymur konuşmasını yine Einstein’ın, “Herhangi bir dine mensup olmak insanı iyi bir insan yapmaz, bu vicdanla ilgili bir durumdur çünkü vicdan insanın içindeki Tanrı’dır.” sözleriyle bitirdi.
Teymur’un konuşmasının ardından Barış ve Kardeşlik Duası okundu. Barış ve Kardeşlik Duası’nın okunmasının ardından Mevlana Kültür ve Sanat Derneği Onursal Başkanı Ahmet Çoşar’ın ney dinletisi ile program sona erdi.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.