Nelson Mandela aramızdan ayrıldı

MandelaGüney Afrika Başkanı Jacop Zuma, “Madiba” olarak da bilinen Güney Afrika’nın eski lideri Nelson Mandela’nın Perşembe günü hayatını kaybettiğini açıkladı.

AP ajansına Perşembe günü yaptığı açıklamada Zuma; “Bizim demokratik ulusumuzun kurucusu olan Nelson Mandela hayattan ayrılmıştır. Huzur içinde hayata veda etmiştir.” dedi.

“Şu anda o artık dinleniyor. O şu anda huzur içerisinde” diyen Zuma; “Ulusumuz en yüce oğlunu kaybetmiştir. İnsanlarımız bir baba kaybettiler” diye sözlerine ekledi.

“Ruhu huzur içerisinde yatsın. Tanrı Afrika’yı korusun” diyen Zuma Mandela’nın Johannesburg’daki evinde akşam saat 8:50’de hayatını kaybettiğini ifade etti.

Zuma; “Onun alçak gönüllülüğü, şevkati ve insanlığı hepimizin sevgisini kazanmasını sağlamıştır” sözleriyel Güney Afrika halkının Mandela’ya olan sevgisini de dile getirdi.

CNN’e göre Mandela, Zuma’nın emri ile bayraklar yarıya indirilerek, devlet töreni ile toprağa verilecek.

Twitter’a yüklenen fotoğraflardan da görüldüğü üzere Mandela’nın Houghton’daki evinin önünde Perşembe akşamı büyük bir basın topluluğu kalabalığı vardı. Evinin önündeki yol trafiğe kapalıydı ve polisler devriye geziyorlardı.

En büyük ablası Makaziwe Daily Telegraph gazetesine hafta başında Mandela’nın ‘ölüm döşeğinde’ olduğunu söylemişti.

Gazetede ablasının; “Hayatta kalma mücadelesi verdiği anlarda bile, onun mücadeleci ruhu orada hala onunla birlikte” dediği belirtilmişti.

Makaziwe ayrıca BBC televizyonuna yaptığı açıklamada: “Söyleyecek söz bulamıyorum… ölüm döşeğinde bile bize hala sabırla, sevgiyle hoşgörülü olmak ile ilgili dersler veriyor” dedi.

Mandela, Güney Afrika’daki ırkçılık döneminde faşizme karşı verdiği savaş sonucu dünya çapında saygın bir figür haline geldi. 27 yılını hapiste geçirdi fakat daha sonra Güney Afrika’nın ilk siyah başkanı olarak seçildi. Güney Afirka’da ait olduğu Hoza klanında kendisine verilen isim olan Madiba olarak, zaman zaman da baba anlamına gelen “Tata” olarak anıldı.

Baskıcı ırkçılığa şiddete başvurmadan bir son verdiği için Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

1962 yılında bir greve sebep olmak suçundan tutuklandı.

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılmadan önce Mandela tutuklandığı gün için şöyle demişti: “30 Mart günü sabah saat 1:30’da, kapımın sert ve düşmanca bir şekilde çalınması ile uyandırıldım ve bu da kapımda kesinlikle polis var demekti. Kapıyı açıp karşımda yaklaşık bir düzine polisi görmeden önce kendime şöyle dedim; ‘İşte zaman geldi’”.

Mandela 27 yıl sonra serbest bırakıldı.

2013 yılının Eylül ayından beri hastaneden çıkmasıyla evinde titiz bir bakıma alımıştı. Mandela akciğer enfeksiyonu ile savaşıyordu.

Başkanlıktan istifa etmeden önce1994 ile 1999 yılları arasında başkan olarak görev yaptı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.