ODTÜ Eğitim Fakültesi 12 Yıllık Zorunlu Eğitim Yasa Teklifini Değerlendirdi

ODTÜ Eğitim Fakültesi 12  Yıllık Zorunlu Eğitim Yasa Teklifini Yorumladı

Geçen haftanın en önemli olaylarından biri  4+4+4 olarak kademelendirilen 12 yıllık zorunlu eğitimin Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında Ak Parti ve CHP milletvekillerinin tekmeli yumruklu kavgasıydı. Kavga sonrası tansiyon hala düşmemiş iktidar ve muhalefetten karşılıklı suçlamalar gelmeye devam ediyor. Ankara’da siyasi ortamı hareketlendirin 12 yıllık kademeli eğitim yasa teklifiyle ilgili bilimsel bir kurum görüşlerini açıkladı.

ODTÜ Eğitim Fakültesi 4+4+4 olarak kademelendirilen 12 yıllık eğitimle ilgili hazırlanan yasa teklifine ilişkin hazırlamış olduğu raporda ”Hazırlanan bu kanun teklifinin geri çekilmesini ve sorunlar kapsamında yeni teklifler getirilmesini önermektedir. Eğitim alanında çalışan bilim insanları olarak bu kadar radikal değişimlerin hayata geçirilmesinden önce konunun taraflarıyla etraflı olarak tartışılması ve daha sonra uygulamaya geçirilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.’’ Denildi.

Milliyet’ten Meriç Tafolar’ın haberine göre ODTÜ Eğitim Fakültesi’nin raporunda ilköğretimin 4+4 biçiminde iki kademe olarak düzenleneceğine işaret edilerek, bu durumda 4. sınıfın sonunda SBS türü bir sınavla ikici kademe kurumlara gidilebilecek bir sınavın yapılması gündeme gelebileceği vurgulandı. Hazırlanan raporda:

Teklifin bu haliyle eğitim alanındaki ilkelere ve bilimsel verilere aykırı olduğu ve eğitim sistemimize büyük zarar vereceği sonucuna varılmaktadır.

10 Yaş Çocuğunun Mesleki Eğitime Yöneltilmesi Sakıncalı

Teklifte mesleki eğitimin verimsizliğin nedeni olarak öğrencilerin mesleki eğitime daha erken yaşlarda yönlendirilmemesi olduğu belirtilmektedir. Bunun bir varsayım olduğu ve hiçbir bilimsel desteğinin olmadığı raporda vurgulanmaktadır. 10 yaş çocuklarının rehberlik servisleri aracılığıyla belirli bir mesleğe yönlendirilmesinin çağdaş eğitim ve kariyer gelişim ilkelerine aykırı olduğu belirtilmektedir.

 Erken yaşta mesleki eğitimin Almanya ve Avusturya gibi birkaç Avrupa ülkesi dışında ön plana çıkaran ülke olmadığı, o ülkelerde genel eğitime dönme esnekliğinin  olduğu da belirtiliyor.

Ayrıca yeni yasa teklifinde yüksek öğretime giriş konusunda hiçbir yeni çözüm önerisi getirilmiyor.

 Anasınıfı Zorunlu Eğitime Tekrar Alınmalı

Kanun teklifinde okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamına alınmaması da önemli bir eksik olarak görüldüğü ve Ana sınıfının zorunlu eğitim kapsamına alınmasının gerekli olduğu da belirtilmiştir.

Kanun teklifinin özünün 12 yıllık zorunlu eğitim olmadığı 4. sınıfın sonundan itibaren mesleki eğitim ve açık öğretim gibi farklı eğitim kanallarının önünün açılması olduğu anlaşılmaktadır.  

Bu kanun teklifinin geri çekilmesi ve sorunlar kapsamında yeni bir kanun teklifinin hazırlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Zorunlu Eğitim, ODTÜ Eğitim Fakültesi, 12 yıllık zorunlu eğitim, mesleki eğitim

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.