Olimpiyatların Sona Ermesiyle Putin’in Ukrayna’ya Müdahalesinden Korkuluyor

6 Eylül 2013--G20 Liderler Zirvesinde Vladamin Putin konuşma yaparken (Alexey Maishev/Host Photo Agency via Getty Images)
6 Eylül 2013–G20 Liderler Zirvesinde Vladamin Putin konuşma yaparken (Alexey Maishev/Host Photo Agency via Getty Images)

Sochi’deki olimpik meşalenin sönmesi ile, bütün gözler komşu ülke Ukrayna’daki politik ayaklanmaya karşı Vladimir Putin’in tavrına döndü.

Ukrayna, Rusya’nın bölgedeki gücünü genişletmek için hayati önem taşıyor ve Sochi’deki yarışmalar devam ettikçe, Putin tarafından her hangi bir müdahalenin yapılması beklenmiyordu.

Hafta sonunda Rus atletler, ülkelerini madalya tablosunda en üst sıraya çıkarmak için seri olarak altın madalya kazanırken, Ukraynalı muhalifler tarafından kontrol edilen parlamento, Rusya tarafından desteklenen Başkan Viktor Yanukovich’i yerinden etti ve muhalif lider ve eski Başbakan Yulya Timoşenko’yu serbest bıraktı.

Rus yetkililer, protestocular için bir af yasasının parlamentodan geçmesini ve Rusça’nın resmi diller listesinden çıkarılmasını da içeren değişiklikleri ise kınadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Pazar günü bir bildiri yayınlayarak Ukrayna’daki muhaliflerin, protestocular ve Ukrayna otoritesi arasında 21 Şubat’ta yapılan anlaşmayı, Kiev’deki gücü ele geçirerek ihlal ettiğini, silaha başvurmaktan vazgeçmediğini  ve şiddete başvurmaya devam ettiğini ifade etti.

Pazar günü gece yarısına doğru, Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’daki Rus büyükelçisini geri çağırdı.

Pazar gecesi yapılan olimpik kapanış seremonisi, Putin’in krize karşılık vermek için askeri güç kullanabileceği korkusu uyandırdı, özellikle Rusya’nın askeri çıkarlarının tehlikede olduğu Ukrayna’nın Kırım Bölgesi’nde.

Kırım, yaklaşık yüzde atmışı Rus çoğunluk olmak üzere yaklaşık iki milyonluk bir nüfusa sahip ve aynı zamanda Rusya’nın Karadeniz deniz filosuna da ev sahipliği yapıyor. Kırım, aynı zamanda Doğu Ukrayna’nın şu anki politik değişime karşı koyduğu güçlü muhalefetin kalelerinden biri. Kremlin’in 2008 yılında Gürcistan’ın Güney Osetya bölgesinden kopuşunda bölgeyi işgal etmesi gibi bir karşılık vermesinden korkuluyor.

Rus yasaları Putin’e bu türde bir askeri müdahale için yetki veriyor. 2009 yılında, Rus Parlementosu, o zamanın Başkanı Dmitry Medvedev tarafından hazırlanan ve devlete, Rus azınlıkların “çıkarları ve huzuru” risk altında olduğu zaman askeri güç kullanımı hakkı veren bir yasayı onayladı.

Obama yönetimi Putin’i, herhangi olası bir askeri müdahale konusunda uyardı. Bir telefon konuşmasında, Başkan Barrack Obama, Putin’e politik bir çözüm bulması hakkında ısrarda bulundu. Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice, NBC televizyonun “Basınla Buluşma” programında, Rusya’nın, Ukrayna’da güç kullanmasının “vahim bir hata” olacağını söyledi.

Kremlin Bağları

Aralık ayında Putin, Yanukoviç ile  multimilyarlık bir anlaşma yaptı ve onu Kremlin’e sıkı bir şekilde bağladı. Ukrayna’nın muhalif liderleri ise Ukrayna’nın protestoculara bu şekilde güç kullanarak karşılık vermesinin ve geçen hafta çatışmalarda katliam ile sonuçlanan azgın polis müdahalesinin arkasında bu etkinin olduğunu söylüyorlar.

Ukrayna’daki protestolar, Yanukoviç’in Rusya ile aynı tarafta yer alması ve Avrupa Birliği ile geçen Kasım ayında yapılan bir ticaret anlaşmasından vazgeçme kararı alması ile patlak vermişti.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.