Sporda Şiddeti Önlemek İçin Yeni Kanun Hazırlıkları

Türkiye Futbol Federasyonu, “Sporda Şiddet ve Düzensizlik” ile ilgili hazırladığı çalışmayı ve önerileri medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ve spor müdürleri ile yaptığı toplantıda paylaştı.
İstanbul’da Four Seasons Bosphorus Otel’de gerçekleşen bilgilendirme toplantısına, TFF Başkanı Mahmut Özgener, Başkan Vekilleri Lutfi Arıboğan ve Servet Yardımcı, Milli Takımlardan sorumlu yönetim kurulu üyesi Levent Kızıl ve hukuktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mahmut Özgener, sporda şiddet ve düzensizlik konusunda 2009 yılının Ekim ayında başlayan süreçte, bugüne kadar gelinen noktayı paylaşmak ve medyanın desteğini arkalarında hissetmek için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
Sporda şiddeti bitirebilmek için bu suçları işleyen kişilerin cezalandırılmasında çok önemli eksikliklerin olduğunu inandıklarını vurgulayan Başkan Özgener, ”TFF olarak ancak futbol ailesinin içinde olanlara ceza verebiliyoruz. Eylemde bulunanlara, bu şiddeti yaratanlara bireysel olarak ceza veremiyoruz. Bu kişilerin bu eylemleri her yıl daha fazla artan şekilde yapmalarının birtakım nedenleri var. Bu iş niye bu kadar büyüdü, hepimiz biliyoruz. Bunda futbol ailesinin her kesiminin az ya da çok suçu var. Ama geldiğimiz noktada bunları tartışmak yerine, bunun önüne nasıl geçebiliriz konusunu konuşmalıyız” dedi.

SAHAYA TAŞ ATAN CEZALANDIRILMALI
Ekim 2009’daki Ankaragücü-Galatasaray maçından sonra Spordan Sorumlu Devlet Bakanı’nı telefonla arayarak, ”Sayın Bakanım, biz bu işin altından kalkamıyoruz, bu kanun yetersiz kalıyor. Lütfen devlet olarak bu konuya el koyun, bizleri toplantıya çağırın, görüşlerimizi anlatalım. Yoksa bu işin sonu hiç kimsenin istemediği yere gelecek” dediğini aktaran TFF Başkanı şöyle devam etti:
”Sayın bakanımız, ekim ayının sonunda Ankara’da bir toplantı düzenledi. Biz buna giderken daha önce başlattığımız çok değişik görüşmelerimizi dile getirdik. Bütün Avrupa’yı inceledik. Bazı konularda UEFA’ya danıştık. Kendi ülkemizin gerçeklerini göz önüne aldık, spor ailesiyle konuştuk ve bir takım öneriler hazırladık. O toplantıda Adalet Bakanlığı’nın müsteşarına ‘Elime bir tane taş aldın, camı açtım yoldan geçen adama attım, adam yaralandı, ne olur?’ dedim. ‘Hapse girersiniz’ dedi. Tribünde hakemimin kafasına taş atılıp, kafası yarıldığında, bu kişiler elini kolunu sallayarak sokakta geziyor. Biz kulübün sahasını kapatıyoruz, cezayı kulüp alıyor. Saha açıldığında taşı atan kişi bir sonraki maçı izlemeye geliyor. Bu insanları oraya soktuğumuz müddetçe her maç şiddete gebe. Bizim isteğimiz ağır cezalar verilmesi ve bu kişilerin statlara girmesinin önlenmesi.”
Yeni yasayı sadece futbol için değil tüm sporlar için istediklerini belirten Başkan Özgener, o toplantıdan sonra verimli çalışmalar yapıldığını, en son Beşiktaş-Bursaspor maçında yaşanan olaylardan sonra sürecin hızlandığını kaydetti.
Geçen hafta sonu Adalet ve İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün üst düzey yöneticileriyle çok yoğun bir çalışma yaptıklarını anlatan Mahmut Özgener, ”Biz orada görüşlerimizi tekrar ettik. Sayın başbakanımızın da konuya ilgisini ve duyarlılığını çok yakından bilerek, çok yakın zamanda bu kanunun hayata geçeceğine inanıyorum. Ama kanun çıktığında bir günde bu olaylar bitmeyecek, bizlerin kararlılığı, sizlerin, kulüp başkanları ve yöneticilerin desteğiyle zamanla bitecek. Bu insanlarla ilişkilerin kopmasıyla bitecek. Lütfen bizi bu konuda destekleyin. Kanunun gerçekleşmesinde ve ondan sonra da hayata geçmesinde hep beraber mücadele edelim. Bizim tek hedefimiz, her spor kendi güzel rekabetiyle gündeme gelsin, şiddeti her spor dalından uzaklaştıralım. Çünkü ülkemize yakışan bu” diye konuştu.

DİLEĞİMİZ YARINDAN ÖNCE YENİ YASANIN ÇIKMASI
    Daha sonra hukuktan sorumlu TFF yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, son haline getirilen çalışma ile ilgili detaylar paylaştı. Bu çalışmada 1.5 yıllık emek olduğunu kaydeden Egemenoğlu sporda şiddetin en yaygin olduğu ülkelerin yaşadıkları, mevzuatları, uluslararası metinler FIFA ve UEFA düzenlemelerin incelendiğini belirtti.
    Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, Ocak ayının sonuna doğru TBMM’de taslak olarak görüşüleceği günlerin arifesine geldiklerini belirten Yunus Egemenoğlu, ”Toplantıda bugüne kadar yaptığımız çalışmaları, TFF’nin 6 senelik istatistiklerini, Türkiye’deki spor sahalarındaki şiddet gerçeğini, Avrupa’dan ve Türkiye’deki mevzuatlardan örnekleri, Türkiye’deki gerçekleri geniş bir sunum ve kitapçık eşliğinde aktardık. Bu aktarımlarla beraber sonunda da TFF adına Türk sporunun başındaki şiddet ve düzensizliklerle ilgili mücadelede arzuladığımız tespitlerimizi ve dileklerimizi anlattık.” dedi.
    Şiddetin spor alanlarından uzaklaşması gerektiğini vurgulayan Egemenoğlu, ”Uzun zamandır spor alanlarımızda olan bu şiddetin, çocuklarımızın, eşlerimizin daha fazla statlara gelebilmesi için statlardan ve spor alanlardan uzaklaşması gerekiyor. Dileğimiz yarından önce şiddet yasasının çıkması. Bu anlamdaki çalışmalar en son aşamaya geldi. Bir an önce bu yasanın ülkemize kazandırılması en büyük dileğimiz” şeklinde konuştu.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.