Süper Model Pooja Mor, Falun Gong Soykırımını İfşa Etti
Model olmak sadece pistleri gezmekle ilgili değildir.
2019 Yılı Vogue Kadınları Töreni’nde ‘Young Achiever of The Year’ (Yılın Genç Başarılı Kişisi) ödülüne layık görülen model Pooja Mor, sesini çıkaramayanların sesi oldu. Süper model, ödül töreninde korkusuzca dünyadaki en kötü soykırım- Çin’deki Falun Gong zulmü hakkında konuştu.
Falun Gong, ilkeleri doğruluk, merhamet ve hoşgörüye dayanan antik bir zihin ve beden gelişim uygulamasıdır.
Hindistan, Ahmedabad’tan gelen Mor, şu an New York’ta yaşıyor. Modelliğe ilk adımını 2012 yılında “Clean&Clear Ahmedabad Times Fresh Face” etkinliğini kazanarak atmış oldu.
Uluslararası sahneye ilk çıkışı ise California Palm Springs’deki Nicolas Ghesquiere’nin Louis Vuitton Cruise 2016 şovunda pistte yürümesiyle oldu.
27 yaşındaki Mor, o zamandan beri Elie Saab, Alexandar McQueen, Tory Burch, Dolce&Gabbana, Calvin Clein ve daha pek çok marka ile çalışmaya başladı. Mor, Vogue Beauty Awards 2016’da “Yılın Modeli” ödülünü aldı.
2018 yılında, moda ikonu British Fashion Council tarafından “NEW WAVE: Creatives” ödülü aldı. Bu yılın başlarında ise Mor, TEDX Talks’te, olumsuzluğun nasıl iyi bir şey olabileceği konusunda da güçlü bir konuşma yaptı.
Tüm bu başarıları elinin altında tutmasına rağmen, son zamanlarda bilgisayar mühendisliği derecesine de sahip olan Mor, gerçek başarının anlamını gösterdi.
Mor, 19 Ekim’de Hindistan’ın Mumbai kentinde düzenlenen 2019 Yılı Vogue Kadın Ödülleri’nde, uluslararası ve Bollywood ünlülerinden oluşan bir grup izleyici kitlesi ile kendi anlayışını paylaştı.
“Son zamanlarda gerçekten bir şeyi başarmanın ne demek olduğunu anladım. Sadece kendim için değil, diğerleri için çalışmaya başladığımda ve sessizliğin sesi haline geldiğimde,” ifadelerini kullanan Mor, kabul konuşmasını Instagram hesabına koydu ancak videoya şu anda erişilemiyor.
Mor, son birkaç yıldır hayatını kalbini yakın hissettiği bir amaca adadı – Çin’deki Falun Dafa zulmüne dair farkındalığı arttırmak.
Mor, Falun Gong olarak ta bilinen Falun Dafa ile 2014 yılında tanıştı.
Epoch Times’a gönderdiği mailde Mor; Falun Dafa için, “Bunun çok güzel bir meditasyon uygulaması olduğunu hissettim, çok huzurlu ve her zaman beni olumlu hissettirdi.” dedi.
Mor, 1992 yılında halka tanıtılan ve uygulayıcı sayısının 5 yıl içerisinde bir anda artması nedeniyle Çin Komünist Partisi tarafından 1999 yılının Temmuz ayında bu barışçıl meditasyona yasak getirilmesine inanamadı.
Falun Dafa Bilgi Merkezi’ne göre, 1999’dan beri “milyonlarca Falun Gong uygulayıcısı haksız yere hapishanelere, beyin yıkama kamplarına gönderilerek işkence gördü ve binlerce kişinin gözaltında öldüğü onaylandı.”
Son yıllarda medya organları, çoğu Falun Gong uygulayıcısı olmakla birlikte, komünist rejimin mahkumlardan organ topladığını da bildirdi.
Mor, “Bir hükümetin halkını koruması gerekiyordu ve özellikle doğruluk, merhamet ve hoşgörü ilkelerini takip eden insanlar için böyle bir şeyin olabildiğine inanamadım.” dedi.
Mor, bu durumu kabullenmenin kolay olmadığını ve gözyaşlarına boğulduğunu söyledi. Kendi araştırmalarını yapmaya ve Çin’de zorla organ toplama konulu belgeselleri izlemeye başladı ve bu şeylerin halen devam ettiğini doğrulayan birçok makale ile karşılaştı.
Böylece menajeri, Mor’a bir şey hakkında farkındalık yaratmak isteyip istemediğini sorduğunda cevap açık ve netti.
Mor, zulmü konu alan makaleler yazmaya ve insanlarla bunun hakkında konuşmaya başladı. “Konuştuğum kişilerin çoğu şok oldu ve Çin’de böylesine barışçıl bir uygulamaya zulüm gösterilmesinin nedenini anlayamadılar.” dedi.
Mor, sosyal medya platformlarında Çin’deki Falun Gong zulmü hakkında farkındalık yaratırken, kamuoyuna Falun Dafa’ya olan inancından hiç bahsetmedi.
Vogue India, Mor’u ‘Yılın Genç Başarılı Kişisi’ olarak seçtiğinde fırsat ayağına geldi.
Mor, kaleme aldığı kabul konuşmasında profesyonel kariyeriyle ilgili herkese teşekkür ederek düzenli bir konuşma yaptı.
Ardından konuşma esnasında kendine bir soru yöneltti; “Hayatta gerçekten neler başardım? Kendi kalbimde veya zihnimde beni başarıya getiren şey nedir?”
“Gerçek başarı, sadece kendin için değil, daha da önemlisi başkaları için çalıştığında ve sesini çıkaramayan insanlar için ayağa kalktığında ve dünyanın ihtiyacı olduğu daha büyük bir nedenle ayağa kalktığında gelecektir.” şeklinde konuştu.
“Konuşmamı bitirdikten sonra tatlı bir memnuniyet geldi ve beni daha iyi bir insan yaptı. Benim gözümde işte bu gerçek bir başarıydı.”
Mor, “Başkaları için ayağa kalktığımda, hayatta gerçek başarının ne demek olduğunun farkına vardım.” şeklinde konuşmasını bitirdi.
Mor, Epoch Times’a, “Vogue India’nın ödülü için minnettar kaldım ve o geceki konuşmamda, insan hakları ihlali hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlere, bunu öğrenen insanların nasıl tepki verdiğini anlattım.”
Fakat sonra, “Konuşma yaptığım video Instagram’da yayınlandıktan sonra Vogue India, temsilcilerime yaklaştı ve videonun düzenlenmesi veya geri çekilmesi istendi. Çünkü platformlarında siyasi ifadeler kullanılmasını desteklemiyorlardı. Bence bu durum, bu sektörde olduğu kadar diğer sektörlerde de daha fazla farkındalık ve açıklama yapılması gerektiğinin bir göstergesi.” dedi.
Mor, Çin’de olup bitenlerle ilgili farkındalığı arttırmaya devam edeceğini yineledi.
“Milyonlarca masum insanın haksızlıkla zulüm görmesini ve rızası olmadan anestezi yapılmadan organlarının alınmasını izleyemiyorum. Bunun için ayağa kalkmam gerek – Bu benim yaşam nedenim ve bu da benim için sesini çıkaramayanların sesi olmak.” dedi.
Haber: Jocelyn Neo, Epoch Times
Çeviri: Şendağ Gökçe, Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.