Türkiye’nin Nato’ya İtirazı İle A.B.D. Askeri Müdahalede Liderliğe Devam Ediyor
A.B.D. Libya’da süren askeri opersayonların liderliğin NATO’ya devretmek isterken, topluluk için deki bölünmeler A.B.D.’yi beklenenenden daha fazla liderlikte tutacak gibi görünüyor.
Başkan Obama pazartesi günü NATO’nun “koordineli bir fonsiyon üstlenerek” konutayı “birkaç gün içerisinde” üstlenmesi gerektiğini söylemişti.
Ama şu ana kadar, Türkiye’nin itirazları sonucu askeri operasyonda NATO’nun destek vermesi söz konusu değil.
Katar ve Birleşik Arap emirlikleri gibi koalisyon güçlerine destekleri öenmli olan ve “Arap yüzü” olarak adlandırılan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkeleri de NATO’nun askeri operasyonda görev almasını karşısında durdular.
Fransız Dış İşleri bakanı Alain Juppe’ye göre, Arap ulusları operasyonu tamamen NATO kontrolüne vermek istemiyorlar ve NATO’nun liderliği tam olarak ele alması yerine destek verici bir rol oynaması gerektiğini söylüyorlar.
Almanya’nın dış işleri bakanı pazartesi günü ülkesinin tüm operasyona “şüphe içinde” baktığını söyledi. NATO’nun en önemli askeri güçlerinden birine sahip olan Almanya, Libya’daki askeri operasyona katılmayı red etti. Almanya geçen Salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde müdahaleye yetki veren oylamada çekinik kalmıştı.
Güvenlik Konseyi kararı Kadaffi’nin sivillere karşı güç kullanmayı bırakması ve Libya’daki sivillerin hayatlarını korumak için “gerekli bütün önlemleri” alması için çağrıda bulunuyordu.
Şu anda, operasyon A.B.D., İngiltere, Fransa, Kanada, İtalya, İspanya, Katar, Danimarka ve Belçika güçlerinden oluşuyor.
Operasyonun ilk aşamasında, A.B.D. en büyük katılıma sahip askeri güç oldu. Obama’ya göre, A.B.D. operasyonun ilk aşaması tamalanır tamamlanmaz liderliği devredecek.
İlk aşamanın hedefi Libya’nın hava savunma sistemlerini yok etmek ve böylece kapalı hava sahası şartlarını yerine getirmek. Üç gün süren başarılı hava operasyonlarının ardında, daha birçok hava savunma sisteminin nasıl yok edileceği ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
Koalisyon güçleri Kadaffi’yi yerinden almalrının ilk hedefleri olduğunu söylediler. İngiliz Başbakanı David Cameron pazartesi günü Kadaffi’yi hedef almanın A.B. kararı altında mümkün olmadığını söyledi.
Görevin bu sınırlı şeklini savunan Cameron, pazartesi günü İngiliz meclis üyelerine, ” Bu Irak’tan farklı. Bu ülkeye girmek, hükümetini devirmek ve ardından meydana gelecek herşeyden sorumlu olmak değildir.” dedi.
Ümitler Libya’daki dürenişçilerin gücü ellerine geçirip Libya’da, yabancı birliklerin Libya’ya girmeden kontrolü ele alması yönünde.
A.B.D. yetkilileri isyancılar ile şu anda kadar herhangi bir koordinasyon sağlanamadığını söylediler. İsyancılar geçen hafta Kadaffi’nin güçlerinin artması ile geri çekildikleri ülkenin batı bölgelerinde yavaş yavaş kontrolü tekrar ele almaya başladılar.
Bu sırada da Kadaffi’nin güçleri Misurata şehrindeki isyancılara saldırarak dört gün içinde ikinci kez ateşkes antlaşmasını bozdular. Kadaffi’nin sözcülerinden biri Kadaffi’nin herhangi bir yabancı güç müdahalesi karşısında 6 milyon insanı silahlandırdığını tekrarladı.