Türkiye’yi İkna Süreci Devam Ediyor
Başbakan Erdoğan’ı NATO’nun müdahaleyi ele alması ile ilgili ikna etme çabaları sürüyor. ABD Başkanı Obama ve İngiltere Başbakanı Cameron bu konuyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan’ı dün yoğun bir telefon trafiğine tuttular. Fakat bütün bu çabalara rağmen Başbakan Erdoğan geri adım atmadı.
Dün itibariyle gerçekleşen ikinci toplantı öncesinde Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye’nin itirazlarını ortadan kaldırmak için Başbakan Erdoğan ile telefon trafiği yürüttü. Beyaz Saray’dan, Obama-Erdoğan görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Obama ve Erdoğan, Libya halkının korunması için BM Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının tam şekilde uygulanmasına olan desteklerini yeniden teyit ettiler. Liderler bunun, “BM kararlarını hayata geçirmek ve uygulamak için, en üst düzeyde etkinliğin sağlanması amacıyla NATO’nun eşsiz çok uluslu komuta ve kontrol kapasiteleriyle olanak sağlanan ve ulusal katkıları temel alan, Arap ülkeleri de dahil olmak üzere geniş çaplı uluslararası çabayı gerektireceği yönünde görüş birliğine vardılar” açıklaması yapıldı. Cameron’ın da Erdoğan’ı, “Arap dünyası bizim kendilerine yönelik baskı ve şiddeti önemsediğimizi görmek istiyor” sözleriyle iknaya çalıştığı açıklandı.
Başbakan Erdoğan bu noktada kararlı tutumunu sürdürerek “NATO’nun müdahil olmasını istemiyoruz” dedi ve askeri müdahaleyi NATO’nun devralmasını red etti. Aynı şekilde BM oylamasında çekimser oy kullanan Almanya da NATO müdahalesine karşı çıktı. Toplantıda Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’i de yetkinin NATO’ya devrine şiddetle karşı çıktı. Ancak yabancı diplomatlar süreci Türkiye’nin bloke ettiğini duyurdu ve toplantı anlaşma olmadan dağıldı. Bu durum 2012 seçimleri öncesinde puan kaybeden Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin müdahaleyi kendi başarısı olarak göstermeye çalışarak kaybettiği puanları tekrar toplamak arzusu olarak yorumlandı.
NATO toplantısı sonunda açıklama yapan Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, NATO’nun Libya’ya uygulanacak olan silah ambargosu için operasyon başlatmasına onay verdiğini ve Libya’da uçuşa yasak bölge uygulamasını yürülüğe koymak için planların hazırlandığını ve ihtiyaç duyulması halinde Libya halkını Kaddafi rejiminden korumak için uluslararası çabalara kararlılıkla destek vereceğini dile getirdi. Böylece komuta devri gerçekleşmemiş oldu. ABD ise birkaç gün içinde komutayı müttefiklerine devredeceğini duyurdu.