Zenginlerden Ek Vergi Alınabilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan finans sektöründeki aşırı kazanca, dünyada olduğu gibi ek vergi koyabileceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Sabah Gazetesi Yazarı Süleyman Yaşar’a ekonomi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşar’ın, son yapılan düzenlemelerle dolaylı vergilerin arttığını ve Başbakan’ın ‘TÜSİAD’a baktım, tamam vergilerini ödüyorlar ama istenilen düzeyde değil’ sözlerine istinaden “dünyada aşırı finansal kazançlardan dolayı zenginlere ilave vergilerin getirildiğini, ABD’de Obama’nın, Fransa’da Holland’ın 1 milyon Euro’nun üzerine vergileri yüzde 75’e çıkardığı biliniyor. Bizde böyle bir şey düşünüyor musunuz” sorusuna karşılık:

Zenginlere ilave vergi düşünülebileceğini, beklenilen düzeyde vergi alamadıkları için bir şeylerin olması gerektiğini söyledi. Finans sektörü yöneticilerinin işi iyi bildikleri için en çok para kazanan sektör olduğunu, yatırıma yönelmediklerini, hatta bir kısmının yatırımdan elini eteğini çektiğini, en kısa yoldan para kazanmaya baktıklarını ifade ederek ‘‘Yatırım yap da arkadaşlar seni hayırla yad etsinler. Ama finans sektöründeki olayda kolay kolay hayır dua gelmez. Çünkü vatandaşın bedduası çok kötüdür’’ dedi.

İnşaat Firmaları Finansal Açıdan Zor Durumda

Başbakan, Türkiye’deki inşaat firmalarının finansman yönetimini bilmediklerini, büyük kısmının kendi öz sermayeleriyle çalışmadığı için bankalardan krediyle çalıştıklarını, bankaların olumsuz bir sinyalde kredileri geri çekmelerinden dolayı müteahhit firmaların zorda kaldığını belirterek, ‘‘Geliyorlar bize: ‘Biz ne yapacağız?’ diyoruz, kusura bakmayın yapacak bir şeyimiz yok. Bunların içinde büyükler de var. Ama geneli itibariyle böyle mi? Hayır, ona katılmıyorum. Gayrimenkul Türkiye için yine  en önemli sektörlerden birisidir’’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kamuda tasarrufu yaygınlaştıracaklarını, devletin kendi gayrimenkullerini ve lojmanları satışa çıkaracaklarını, devletten ucuz fiyatlarla kiralanan maden ocakları gibi işletmelerdeki yolsuzlukları düzelteceklerini de ifade etti

Halk Banka’sının özelleştirilme ihalesinin yapılacağını, kararlılıkla büyümeye yönelik enstrümanları teşvik edeceklerini belirtti.

 Başbakan, atılması gereken adımlardan birinin de faizlerin düşürülmesi olduğunu, şu anda dünyada sıfır faiz uygulayan ülkeler olduğunu ve bizim de yüzde 4’ü yakalamada kararlı olduğumuzu vurguladı.

Doğalgaz’a Yüzde 10 Oranında  Zam Düşünülüyor

Başbakan, “doğalgaza zam oranı belli mi” sorusuna da popülizm yapmayı sevmediğini, doğalgaz ve elektrikle ilgili atılacak adımların hepsinin dengeleri kurmak üzerine atıldığını belirterek, dünyadaki akaryakıt fiyatlarının ortada olduğunu ve bu zammın doğalgaza 4-6 ay arasında yansıdığını ifade ederek ‘‘Bunu bizim üstlenmemiz mümkün değil. Doğalgaz maliyetlerinin ne olduğunu ve ne kadarını sübvanse ederek halkımıza doğalgazı sattığımızı açıklayacağız. Devlet halkına doğalgazı ciddi oranda sübvansiyon yapmak suretiyle satıyor. Doğalgazda yüzde 10 civarında bir şey düşünülüyor. Ama bundan sonra 1.5, 2 yıl daha belki doğalgaz konusuna zam olarak girmeyiz’’ dedi.

 Başbakan, son olarak 2008’den sonra Avrupa’yı etkisine alan ekonomik krizle birlikte bir çok ülkede zenginlerden alınan ‘‘varlık vergisini’’ geri getirmeyi tartışmaya açtı.  Fransa, Almanya ve İspanya bu ülkelere örnek olarak gösterilebilir’’ dedi.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’den Yanıt

Başbakan’ın ‘TÜSİAD az vergi ödüyor’ eleştirisine, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’den yanıt geldi. Boyner, Twitter hesabından TÜSİAD üyeleri olarak vergi ile ilgili herhangi bir avantajları olmadığını, aksine üzerine düşeni yaptığını belirtti.

Boyner’in mesajları şu şekilde:

-TÜSİAD olarak kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün ekonomimizin en önemli sorunlarından biri olduğunu düşünüyoruz.

-Kayıt dışı ekonominin yüksek olduğu ve mal hizmet üretiminin büyük firmalar tarafından yapıldığı ekonomilerde doğal olarak kurumlar vergisini büyük firmalar ödemektedir.

-Kayıt dışının büyük olduğu ekonomilerde dolaylı vergiler daha kolay toplanır.

-Bu nedenle dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı çok yüksek olmaktadır.

-Dolaylı vergi yükünün yüksekliği vergi yükünün adil dağıtımı, üretim ve tüketim maliyetleri açısından önemli bir sorundur.

-Genellikle büyük firmaları bünyesinde bulunduran TÜSİAD üyeleri kurumlar vergisinin (dolaysız vergilerin) yüzde 85’ini ödemektedir.

-Ancak vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan dolaylı vergilerin içinde de firmalar önemli bir paya sahiptir.

-Gelir vergisi stopajı, servet, enerji, iletişim, harç, çevre, KDV’nin önemli bir bölümü de kayıt içi kurumlar tarafından yüklenilir.

-Vergi tabanının dağılımı yapısal bir sorundur.

-Esas olan kayıt dışı ile mücadele ve vergi sisteminin büyüme, rekabet ve hakkaniyet unsurları bağlamında geliştirilmesidir.

Kaynak: Milliyet Ekonomi

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.