Zorunlu Eğitim 12 Yıla Çıkıyor
Zorunlu Eğitim 12 Yıla Çıkıyor
Zorunlu Eğitim’in 4+4+4 yıl olarak toplam 12 yıla çıkarılmasını öngören yeni yasa teklifi 23 Şubat 2012 günü TBMM’nin Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülecek.
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı milletvekillerinin hazırladığı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi 23 Şubat Perşembe Günü TBMM Komisyonu’nda görüşülecek. Gelecek hafta da TBMM Genel Kurulu’nda ele alınarak yasalaştırılması planlanıyor.
Teklifle İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapıyor. Teklifle zorunlu eğitimle 1 yıl okul öncesi, ilk 4 yıl temel eğitim, 4 yıl ortaöğretime yönlendirme son 4 yıl da ortaöğretim olarak toplam 13 yıl olarak uygulanmasını içeriyor.
Kanun teklifi yasalaşırsa bu yıl 4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrencileri de kapsayacak. Yeni sistemle 1. sınıfta eğitime başlayan bir öğrenci 12. sınıfı tamamladığında diplomasını alacak. Halen 8. sınıf öğrencilerinin ortaöğretime geçişlerinde uygulanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sistemi yeni uygulamada da devam edecek.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in ‘’12 yıllık eğitim için fiziki altyapı yetersiz, sistemi uygulamak yıllar alır.’’ demesine rağmen teklifte sistemin sorunsuz bir şekilde hayata geçirilmesi için teknik düzenlemeler de yer alıyor.
25 maddeden oluşan teklifte, üniversite sınavlarında uygulanan katsayıya ilişkin düzenleme de yer alıyor.
Yasa teklifinde Rize Üniversitesi’nin ‘Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nin adının ise ‘Abdullah Gül Üniversitesi’ olarak değiştirilmesini de kapsıyor. FATİH Projesi ile ilgili düzenlemeler de yasa teklifinde yer alıyor.
Anahtar Kelimeler: zorunlu eğitim, Milli Eğitim Şurası,Ömer Dinçer