6.25 RMB=1 USD: Çin Ekonomisinde Yeni Rekor

Epoch Times muhabiri Gao Zitan tarafından

RMB, 18 Ekim’de ABD Doları karşısında, ÇKP’nin döviz kuru reformundan bu yana yeni bir rekor kırdı ve kapanışta 1USD = 6.2500 RMB seviyesine ulaştı. (Getty Images)

RMB spot kuru, 18 Ekim’de ABD Doları karşısında, ÇKP’nin döviz kuru reformundan bu yana yeni bir rekor kırarak, piyasa kapanışında 1USD = 6.2500 RMB ile tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı zamanda, Çin Merkez Bankasının ABD Doları karşısında RMB’nin merkez paritesi de 6 işlem günü devamlı olarak yükseldi ve son 3 ay içinde 6.3021 ile yeni bir seviye kaydetti.

Tarihsel yeni seviye: 1 USD = 6.2500 RMB

ÇKP, 1993 yılı sonunda, döviz kuru reformasyonunu resmen başlattı. O günden itibaren RMB, ABD Dolarına bağlantılı oldu ve sonrasında döviz kuru sadece 8.27 ile 8.28 gibi dar bir aralıkta dalgalanabildi. 2005 yılından bu yana, RMB büyük bir ölçüde revalüasyon yaşadı ve ilk döviz kuru reformasyonu dönemindeki 8.2765 seviyelerinden adım adım şu andaki spot kuru oranı olan 6.2500 seviyelerine ulaştı, yani 7 sene içinde revalüasyon oranı %32’yi aştı.

RMB’nin döviz kuru grafiğine bakılacak olursa, bu yılın 3 Mayıs tarihinden itibaren Temmuz ayı sonuna kadar, RMB’nin merkez paritesi ABD Doları karşısında devamlı olarak yükseldi. Fakat 6.2697’nin tarihsel yeni rekor seviyesine varmasının ardından birden devalüe etmeye başladı ve ABD Doları karşısındaki ortalama döviz kuru 6.27’den 6.38’e düştü, devalüasyon oranı da neredeyse %1.8’i aştı. Ancak Eylül ayı itibaren, RMB’nin döviz kuru ABD Doları karşısında tekrar güçlenmeye başladı ve doğrudan son günlerdeki 6.2500 tarihsel yüksekliğine fırladı.

Ekim ayı başından önce, Çin Merkez Bankasının planları doğrultusunda RMB’nin merkez paritesi ABD Doları karşısında genel olarak sabit tutulmuştu. Fakat son günlerde Döviz Ticaret Merkezinin verilerine göre, merkez paritesi geçmiş iki ay boyunca dalgalanma mesafesinden çıktı. 18 Ekim’de RMB’nin merkez paritesi ABD Doları karşısında 6.3021 olurken, 6 işlem günü boyunca devamlı olarak yükseldi, yani 21 Haziran’dan sonra geçmiş 4 ay içindeki en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistlere göre, ABD Federal Rezervinin Eylül başında gerçekleştirdiği “nicel gevşeme politikası” ise RMB’nin yakın zamanlardaki revalüasyonunun en önemli sebebidir. ABD Doları’nın beklenen devalüasyonunun dolayı RMB’nin nispeten revalüasyonu sağlandı. Uluslararası piyasada, ABD Doları endeksi 24 Temmuz’daki 84 nokta seviyesinden şu andaki 79 noktasına geriledi.

Ayrıca, ABD başkanlık seçimleri de RMB’nin revalüsyonu için belli bir baskı yarattı. ÇKP’nin karar mercileri, sermayenin yurtdışına çıkışından endişeleniyor. Ekonomik temellerde büyük değişiklikler olmamasına rağmen, Çin Merkez Bankası RMB’nin beklenen revalüasyonunu sessizce kabul ederek paranın yurtdışına çıkışını hafifletmeye çalışıyor.

Yaklaşık 225 milyar ABD Doları Çin’den çıktı

Wall Street Journal tarafından geçen gün yayınlanan bir haberdeki veriler doğrultusunda, bu senenin Eylül ayına kadar geçmiş 12 ay boyunca yaklaşık 225 milyar ABD Dolarının Çin’den yurtdışına çıktığı sonucuna varılmakta.

Dikkat edilmesi gereken bir konu ise, Çin’in ihracat durumu hala kötü ve RMB’nin revalüasyonu mutlaka girişimcilerin ihracat yönelik endişelerinin artmasına yol açacak. Bazı basın kuruluşlarına göre, 112. Guangzhou Uluslararası Fuarına katılan girişimciler, döviz kurundaki dalgalanmanın %5 seviyesi içinde dayanabilecekleri en üst sınırın olduğunu düşünmekteler.

Büyümeyi sağlamak için Çin hükümeti gelecekte belki RMB’yi devalüe edebilir

Ekonomi analistlerine göre, Çin ekonomisindeki devamlı durgunluk yüzünden, RMB’nin revalüasyonunun devam etmesi imkânsız ve tahminlere göre, RMB, ABD Doları karşısında gelecekte devamlı olarak devalüe edilecek ve bu yolla ihracat teşvik etmek amaçlanacak.

Çin Ekonomik Sistemi Reform Araştırma Ofisinin eski müdürü Bay Cheng Xiao-nong, Çin hükümetinin gelecekte büyük ihtimale RMB’nin devalüasyonunu gerçekleştireceğini açıkladı. ÇKP, ekonomik büyümeyi sağlamak istiyorsa, kesin bir şekilde elinden geldiği kadarıyla ihracatı teşvik edecektir ve bunu başarmak için döviz kurunun devalüe etmesinin geleneksel bir çare olduğunu söyledi.

Yurtdışı piyasalarda RMB’nin gelecekte devalüasyon olacağına inanıyor. 13 Ekim’de, yurtdışına sürülen bir yıllık ABD Doları/RMB devredilebilen vadeli fiyatlarına göre, piyasa önümüzdeki yıl RMB’nin %1.8 oranında değer kaybetmesini bekliyor.

Orijinal Çince Çeviri

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.