Avrupa Parlamentosu, Çin’deki Yasa Dışı Organ Ticaretinin Önüne Geçmek İstiyor
Avrupa parlamentosu, Çin’deki yasa dışı organ ticaretinin önüne geçmek istiyor, bunun için bir “yazılı deklarasyon” yayınlamayı planladı ve gerekli milletvekili imza sayısına ulaştı.
13 Temmuz’da , “Yazılı Deklarasyon 48,” adı altındaki bu deklarasyon gerekli destekçi sayısına ulaştı. Avrupa Parlamentosu’nun 751 Milletvekilli’nin 377’si, Çin’de mahkumlardan alınan yasa dışı organ ticaretini önlemek için bildiriyi imzaladı. Bu mecliste bulunan milletvekillerinin yarısından fazlası. Bu da şu anlama geliyor, bir sonraki Genel Kurul’da, Parlamento bildiriyi Avrupa Komisyonu ve Konseye iletebilir.
“Yazılı Deklarasyon 48”, nisan ayında altı değişik ülkeden gelen ve beş farklı partide görev alan, 12 AB Milletvekili tarafından başlatıldı.
“Yazılı Deklarasyon 48″in içeriği:
“Gün geçtikçe çok inandırıcı olan ve sayıları artan raporlar yayınlanıyor, burada Çin Devleti’nin onayı ile sistematik bir biçimde, vicdani mahkumlardan istem dışı organlarının alındığından söz ediliyor. Bu durumun öncelikli mağdurları, Falun Gong uygulayıcıları. Bu grup Falun Gong öğretisi doğrultusunda barışçıl bir şekilde meditasyon ve egzersiz yapmaktadır, fakat mağdurların arasında Uygur Türkleri, Tibetliler ve Hıristiyanlar da bulunmaktadır.
Uluslararası toplum yasa dışı organ ticaretini, şiddetli bir biçimde kınıyor ve sizden bu durumu bir an önce sona erdirmenizi bekliyor.
Bu deklarasyon’un sizden beklentisi; derhal Çin Halk Cumhuriyeti’nde yasa dışı organ ticareti konusu ile alakalı bağımsız bir soruşturma başlatmanızdır.
Bizim somut olarak Komisyon ve Konsey’den beklentimiz, 12 Aralık 2013’de Çin’deki yasa dışı organ ticareti ile ilgili parlamentonun kararını uygulamanız ve bu konu da rapor vermenizdir .
Arne Gericke, Mecklenburg-Vorpommern (Almanya’dan) gelen bir milletvekilli ve bu deklarasyonu başlatan 12 AB Milletvekillerinden birdir. Arne Gericke, NTDTV ‘ye verdiği bir röportajda şunları anlattı: Bu deklarasyon, Avrupalıların organ nakili için Çin Halk Cumhuriyetine gitmelerini ve böyle
bir ticareti desteklemelerini önleyebilir. Biz Avrupalılara bunu duyurmalıyız ve bu şekilde sağlık sigortası vasıtasıyla yasa dışı organ nakilinin finanse edilmesini önlemeliyiz.”
3 hafta önce Brüksel AB parlamentosunda bir oturum vardı. Orada , Çin’deki organ ticareti ile ilgili en son rapor sunuldu. Rapora göre Çin’de son 15 senede, 1.5 Milyon insan yasa dışı organ ticareti kurbanı olmuştur.
AB Komisyonu 2013 kararı doğrultusunda harekete geçmemişti ve milletvekillerinin iradesi bir nevi yok saymıştı.