Çin Dışişleri Bakanlığı Yabancı Gazetecileri Azarladı

Yabancı basın mensupları Çin’de haber yapmak isterken haber oldular. Basın mensupları önce Çin polisi tarafından sokaklarda bekledikleri için saldırıya ve tacize uğradılar daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği basın toplantısında basın sözcüsü tarafından bir buçuk saat boyunca azarlandılar.

Bu olaylar, Çin Komünist Partisi’nin ne kadar hassas bir dönem geçirdiğini  iyice göstermiş oldu. Artık rejimin özgür basına eskisi gibi tahammülü kalmadı.  Bakanlık sözcüsü Jiang Yu’nun yaptığı tuhaf, mantık dışı ve otoriter konuşma  artan kitlesel huzursuzluk tehdidine karşı Rejimin medeni ve insancıl bir tavır ile mücadele etmekte ne kadar çaresiz ve güçsüz olduğunu gösterdi.

27 Şubat günü, çok sayıda yabancı gazeteci internet üzerinde ilan edilen Yasemin protestosunu haber yapmak için Pekin’in yoğun iş merkezi sayılan, Wangfujing Caddesi’nde toplandı. Gazeteciler polis tarafından saldırıya uğradı, dağıtıldı ve hatta bazıları tutuklandı.

1 Mart günü, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Jiang Yu, bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı sırasında yabancı gazeteciler ile bir tartışma yaşandı. Bu ilginç manzara Japonya’nın resmi televizyon kanalı NHK, Radio France Internationale (RFI), Tayvan’ın United Daily News ve benzeri dünya basın organlarında yayınlandı.

Yabancı gazeteciler Çin Komünist Partisi’nin favori savunma stratejisine maruz kaldı​​: gerçekleri inkar etmek ve mağdurları suçlamak. Polisin gazetecilere saldırma ve hatta bazılarını gözaltına alma sebebini anlamadıkları için 30’dan fazla gazeteci aynı soruyu sordu, Jiang ise Wangfujing’de yaşanan olayları bir daha sormamaları için gazetecileri azarlayarak uyardı. Jiang daha da ileri giderek Wangfujing’de yaşanan olaylardan gazetecileri sorumlu tuttu.

Jiang “Neden bazı gazeteciler devamlı sorun yaratıyor? Çok garip bir durum. Bu kadar gazeteci kimden istihbarat aldı? Orada toplanmanız için kim size haber verdi? diye sordu.  Jiang ayrıca “Kalabalık bir grup işlek bir bölgede uzun zaman sebepsiz yere toplandı, polis de kalabalığı dağıtmak için görevini yaptı. Gerçek budur ve gerçekleri çarpıtmamanız gerekiyor. Gazeteci olarak adil ve etik davranmalısınız” diyerek gazetecilere sert tepki gösterdi.

Pekin Olimpiyatları sırasında, Çin rejimi 537 sayılı “Yabancı Gazeteciler ve Daimi Yabancı Medya Kuruluşları” için bir yönetmelik çıkarmıştı. Buna göre yabancı gazetecilere uygulanan röportaj kısıtlaması gevşetilmiş ve Tibet dışında her yerde Dışişleri Bakanlığı onayı olmaksızın haber yapma imkanı sağlanmıştı.

3 Mart tarihinde düzenlenen başka bir Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında, bir gazeteci 537 sayılı yönetmeliğin iptal olup olmadığını sordu. Jiang soruya cevap vermeden geçiştirdi ve gazetecileri Çin yasalarına uymamakla suçladı. “Bazı insanlar Çin’de problem çıkarmak, iç huzuru bozmak istiyor. Yasalar bu tarz niyeti olan insanlari koruyamaz” dedi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.