Çin’de Ciddi İşçi Sıkıntısı Var: İhracat ve İç Piyasa Durgun
Çin’deki Nüfus Yoğunluğuna Rağmen İşçi Bulunamıyor
Epoch Times – Han Shan
Son dönemde dünyanın ekonomik durumu düşünüldüğünde, insanlar daha önceki alışkanlıklarına göre işçi eksikliği sorununun Çin’de en son gerçekleşebilecek bir konu olduğunu düşünürler, fakat gerçek durum bunun tam tersidir. Örneğin Çin’de en fazla üreticinin bulunduğu Guangdong eyaletindeki Zhujiang Delta bölgesindeki fabrikalarda işçi eksikliği ortalama olarak yarıdan fazla. Fabrikalar, hammadde fiyatlarındaki yükselme, ihracatın azalması, işçi, su ve elektrik yetersizliği gibi birden fazla zorlukla karşılaşmakta.
İngiliz Financial Times’e göre, Hong Kong Sanayi Federasyonunun yaptığı bir araştırma sonucunda, Çin’deki ana sanayi bölgesi olan Zhujiang Delta bölgesindeki işçi eksikliğinin geçen seneden çok daha kötü bir duruma düştüğünü açıklandı.
İşçilik Ciddi Şekilde Eksik
Araştırmayı kabul eden fabrikaların %86’sı bu senenin ilk üç ayında aldıkları sipariş miktarının geçen senenin aynı dönemine göre oldukça düştüğünü söylediler, fakat geçen senenin aynı döneminde yapılan araştırmada fabrikaların sadece %72’si siparişlerin azaldığını söylemişti.
Fabrikaların %90’ı ellerinden geldiği kadarıyla işçi bulmaya çabaladıklarını söylüyor, çünkü bu sene için ortalama işçi eksikliği %14 iken, geçen sene ortalama bu oran sadece %11 idi.
Çin’in Guangdong eyaletindeki yaşam seviyesi genel olarak diğer şehirlerden daha yüksektir ve 2010 yılında en düşük maaş uygulaması yasal olarak başladıktan sonra, bütün maaşlar %21.2 oranında yükseldi, fakat bu durumda bile kendi memleketinden ayrılarak Guangdong’a gelip çalışmak isteyen kişi sayısı çok az.
Fabrikalar bir bütün olarak %15 yükselen üretim maliyetleri ve %10 yükselen kredi faizlerinin yanında, işçi ve elektrik eksikliği gibi problemlerle de yüz yüzeler ve yükselen bu maliyetler de ürün fiyatlarına yansıtılamadığından, fabrikaların %26’sı son dönemde ya bu bölgeden çıkıp orta ve batı bölgelere hatta Güneydoğu Asya’daki ülkelere taşınmayı düşünüyorlar.
Aynı zamanda, birçok orta ve küçük girişim veya fabrika da, taşınmanın çok daha masraflı olacağını düşünerek en kötü ihtimalle kapatma yoluna gidecek. Çoğu kişi, Guangdong’daki geleceğin hiç de parlak gözükmediğini ifade ediyor.
İç Piyasa ve İhracatın Hepsi Durgun
Hong Kong’a yakın olan ve esas olarak ihracat ürünleri üreten Dongguan şehrinin, bu senenin ilk dört ayındaki GSYİH’in büyüme hızı sadece %1.3 oldu ve bu rakam aslında Çin’deki durgunluğu açıkça göstermektedir.
Sanayi Federasyonunun araştırma raporunda, Avrupa ve Amerika’ya ihracat yapan firmaların yaklaşık %70’inin bu seneki ihracat miktarı ortalama %20’ye ve birim fiyatlarının ise %10 ile %15 arasında düştüğünü belirtildi. İhracat ürünü yapan fabrikaların %75’i maliyetlerin en azından %20 yükseldiğini söylediler, üstelik işçilik ve elektrik eksikliği gibi birçok sıkıntı da var.
Mayıs ayında, Çin’deki dış ticaret sene başında ki durgunluktan biraz kurtuldu, ithalat ve ihracatın toplam miktarı 343.58 milyar US Dolara ulaşarak, geçen seneye göre %14.1 arttı. Bu rakamda, ihracat (181.14 milyar US Dolar) %15.3 artarken, ithalat %12.7 arttı. İthalat ve ihracatın her ikisi de önceki aya göre yükseldi. (Nisan ayı ihracat artışı %4.9 idi)
Fakat HSBC Bankasının Çin ekonomisi uzmanı Shen Lan’a göre, bu senenin geri kalan altı ayında Çin’deki dış ticaret durumu o kadar iyi gözükmüyor. Avrupa’nın zayıflaması ve Amerika’daki ekonomik durgunluk mutlaka Çin’deki ihracatı etkileyecek. Bu seneki Noel Bayramında Avrupa ve Amerika’daki müşteriler hala kemer sıkmaya devam edecek ve bu da Çin’deki ihracata dayalı girişimleri biraz daha vuracak.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan verilere göre, Mayıs ayında tüketim mallarının çoğundaki satış miktarı önceki seneye göre azaldı ve elektronik ev aletleri sadece %0.5 arttı.
Dünya çapındaki ekonomik durgunluğun yaşandığı bu dönemde, daha önce ihracat ürününe odaklanan birçok girişimci artık gözünü iç piyasaya çevirdi. 2009 yılından itibaren iç piyasaya satış yapmaya başlayan Dongguan Jia Hong Sanayi Fabrikasının genel müdürü Zhong Jianrong fabrikanın yaşadığı sıkıntıdan bahsetti.
Zhong Jianrong’a göre, Çin’deki iç piyasaya, kişi ürünü sadece bir karton bir karton satarken, ihracatta konteynır başı yapılıyor, o yüzden iç piyasa satışı fabrikanın bütün satış miktarının sadece %15’ine denk gelmektedir.
Ekonomi parlak gözükmediği ve sipariş azaldığı için, Çin’deki fabrikalar hala yeterli işçi bulamıyorlar!