Çin’in İlk Yüce İmparatoru, Qin Shi Huang
David Wu, Epoch Times
Qin Shi Huang (M.Ö. 259 – M.Ö. 210), 13 yaşındayken Çin devleti tahtına çıktı ve 39 yaşında saltanatı sırasında Çin’in Savaşan Devletler Dönemi’nde (M.Ö. 770 – M.Ö. 222) diğer devletleri fethettikten sonra birleşik Çin’in ilk imparatoru oldu. Çin Hanedanlığı, Zhou Hanedanlığını resmen sona erdirdi.
Birleşik ve merkezileştirilmiş Çin’i oluşturan ilk kral olarak, “Ebedi Çin Hanedanlığının İlk Yüce İmparatoru” ünvanını ilan etti. Bu, Çin tarihinde bir kralın kendisini ilk kez “İmparator” olarak ilan etmesiydi.
Qin Shi Huang geniş toprakların saltanatını güçlendirmek için bir dizi reform yapılmasını emretti. Bütün feodal ayrıcalıkları yürürlükten kaldırdı ve potansiyel yerel nesilleri yenmek için merkezi yönetim birimi kurdu. Dahası, gerekli olduğunda aristokrat ailelerin başşehire taşınmalarını emretti.
Aynı zamanda ağırlık ve ölçüleri standart bir hale getirdi, evrensel para sistemi oluşturdu, at arabaları akslarının uzunluğunu ve yol genişliklerini de standardize etti. Bunların dışında, Çin yazı sitemini standartlaştırdı, dilin birleştirilmesi, savaşlar ve politik aksamalar sırasında Çin kültürünün bozulmamasını sağladı.
Bu arada, şehirler, su yolları ve kanallar arasında 4.000 mil üzerinde kapsamlı ulaşım ağları, aşırı derecede geniş saray ve daha sonra 7.500 adet kilden yapılmış ordu tarafından korunan kendi anıt mezarı gibi çeşitli geniş inşaat projeleri başlattı. Ayrıca, kuzeydeki göçebelerin işgalinden korunmak için büyük Çin Seddi projesini başlattı. Çin Seddi dünya tarihinde en muhteşem askeri yapılar arasında kabul edilmektedir.
Saltanatının son dönemlerinde, denize gemiler yollayarak kendisi için ölümsüzlüğün iksirini aradı. O sırada Qin dünyanın en geniş devleti haline geldi ve “Çin” sözcüğünün “Qin”den geldiği söylenirdi. Qin Shi Huang tüm başarılarıyla, Çin tarihçileri tarafından olumu yorumlarla ve saygı ile anıldı.
Ancak, Qin Shi Huang aynı zamanda zorunlu sert yasalar getiren, insanların zor koşullarda ve sefil yaşamasına neden olan kötü şöhretli zorba hükümdardı. Gaddarlık ile eş anlama gelen “Qin Shi Huang” ünvanı buradan geliyordu. İnsanları ağır vergi ve işçilik görevine maruz bırakıyordu. Çin Hanedanlığı’nda o zaman 10 milyon ciivarında insan vardı ve 2 milyonu onun inşaat projelerinde çalışıyordu. Ayrıca grup sorumlulukları denilen, hükümlü ve akrabalarıyla komşularına ağır para cezaları uyguluyordu. Bunun ötesinde, rejimi insanların düşüncelerini kontrol etmeye çalışıyor ve düşünce özgürlüğünü bastırıyordu Çok değerli klasik kitapların yakılması talimatını verdi ve bilginler tarafından politikası sorgulanıp eleştirildiğinde ölüm cezaları verildi.
Başgösteren ayaklanmalarla çökmeden önce güçlü Qin hanedanlığı 15 yıl varlığını sürdürdü. (M.Ö. 221 – M.Ö. 207). Çinli tarihçiler, geniş çapta imparatorluğun yıkılma nedeninin acımasız kurallar ve ağır vergiler olduğuna inanıyyorlardı.