Dengeli Su İçmenin Faydaları
Güne bir bardak su içerek başlamanın tüm organizmamızı temizleyerek toksinlerden arındırdığını biliyor muydunuz?
Yaz sıcaklarından dolayı vücudumuzdan yoğun derecede su kaybettiğimiz bu zamanlarda dengeli su içmeye özellikle dikkat etmeliyiz. Suyun azıda fazlası da zararlıdır.
Erişkin bir insanın vücudundaki su oranı %60-%70 iken, yeni doğan bir bebeğin vücudundaki su oranı % 90’lara kadar ulaşmaktadır. Vücuttaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar ancak hücre içinde su yeterli ise gerçekleşebilmektedir.
Dengeli su tükettiğimizde, hücrelere besin ve oksijen taşıyan suyun bize getirdiği faydalar saymakla bitmez;
- Cildin daha düzgün, daha yumuşak, daha parlak ve daha esnek olmasında,
- Hücre yapısındaki maddeleri birbirine bağlayan bir yapıştırıcı olmasıyla,
- Vücut sıcaklığının düzenlenmesin de,
- Böbreklerden toksik maddelerin atılmasında,
- Kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesinde ve taşınmasında,
- Bağışıklık sisteminin görevini yapabilmesinde,
- Vücudumuzda depolanan yağ miktarının dengeli olmasında,
- Bağışıklık sisteminin merkezi olan kemik iliğinde, bu sistemi kanser de dahil olmak üzere, çeşitli hastalıklara karşı güçlendirmesinde,
- Kalp krizi ve felce karşı koruma olmasıyla,
- Uykuyu düzenlemesiyle,
- Gözlere canlılık ve parlaklık vermesiyle,
önemli rol oynar.
Esasen her şeyin olduğu gibi suyun da fazlası zararlıdır.
Bir çok maddenin böbrekler yoluyla vücuttan atılması için su çok önemli ancak bunun için susadıkça su içmek yeterli. Ekstradan içilen suyun kandaki bu zararlı maddeleri vücuttan atmaya ek bir yararı yoktur. İdrar, dışkılama, terleme ve solunum yoluyla günde 2.5-3 litre arasında su kaybedilir. Bu kaybedilen suyun mutlaka yerine konması gerekir. İhtiyaç kadar suyun içilmesi yeterlidir.
İhtiyacın üzerinde aşırı miktarda su içilmesi tıpta ‘hiponatremi’ halk arasında ise ‘su zehirlenmesi’ olarak bilinen bir duruma sebep olur. Sonuç olarak kanda sodyum düzeyi ileri derecede azalır ve baş ağrısı, görme bulanıklığı, kramplardan, beyin ödemi, koma ve sonuçta ölüme kadar giden olaylar gelişir.
Araştırmayı yapan uzmanlar “Kendinizi fazla su içmek için zorlamayın, susadıkça su için, çünkü yiyeceklerimizde ve diğer içtiğimiz sıvılardan da su ihtiyacımı karşılıyoruz” diyor.
Hiçbir içeceğin suyun yerini tutamayacağını da unutmamak gerekir. Diğer içeceklerin aksine Su, kalori içermez ve asiditesi yoktur.