Geçen Sene Dünya’daki Paranın Yarısını Çin Merkez Bankası Bastı
Çin Merkez Bankası Dünyadaki Paranın Yarısını Bastı
Epoch Times muhabiri Gao Zitan tarafından
(Epoch Times’in 27 Nisan 2012 tarihindeki haberi) Çin Merkez Bankasının en son yayınladığı istatistiklere göre, Çin’deki M2 (Geniş Tanımlı Para) geçmiş beş sene içinde %146 yükselerek, 2011 yılı sonundaki bakiyesi 8,520 trilyon Yuan’a ulaştı. HSBC Bankasının tahminlerine göre, geçmiş yıl, Çin’deki M2’nin yeni artış oranı dünya genelindeki payı %52’ye ulaştı.
HSBC Bankasının yakın zamanda yayınladığı raporda, dünyanın ekonomik krizden sonra ki üç sene içinde (2009-2011 yılları arasında) bütün dünyadaki M2’nin yeni artış oranı %48 ile Çin’den geldiğinden bahsedildi.
Raporda HSBC Bankası esprili bir biçimde, “Çin Merkez Bankası, artık dünya çapında dolaşan paranın ana kaynağı haline dönüştü, herkesin izlenimi ABD Merkez Bankası veya Avrupa Merkez Bankası değil. Zhou Xiaochuan, sadece Çin Merkez Bankasının Başkanı değil, aynı zamanda da Dünya Merkez Bankasının Başkanı olmakta” diye ifade edildi. HSBC Bankasına göre, Çin’in ileri götürmesiyle, dünya çapındaki M2’nin miktarı 50,000 trilyon ABD Dolarına doğru büyük adımlarla ilerleyecek.
Amerikan Güney Carolina Üniversitesi Aiken Ticaret Fakültesi profesörü Bay Xie Tian’a göre, paranın basılması enflasyonun sebebidir. Dövizin kontrolü ve uluslararası para birimi olmamasından dolayı, Çin parası RMB’nin büyük miktarda basımı ve uluslararası sirkülasyon yerine sadece Çin içinde dolaşabilmesi ve bunun beraberinde getirdiği enflasyon tamamıyla anakara Çin’deki halk tarafından üstlenilecek.
Çin’in ekonomik gücü Amerika’ya göre oldukça zayıf kalıyor, fakat 2011 yılı sonunda M2/GDP oranı %189’a yükseldi ve aynı zamanda ABD’nin M2/GDP oranı sadece ve sadece %64 idi. Bu istatistikten, RMB’nin aşırı derecede basılması gerçek anlamda Çin’deki enflasyonun yükselmesini hızlandırdığını da ispatladı.
Geçmiş 5 senede Çin Merkez Bankasının toplam sermayesi %119 arttı
M2’nin artışı yanı sıra, geçmiş beş sene içinde Çin Merkez Bankasının toplam sermayesi %119 arttı ve 2011 yılı sonunda 28 bin trilyon Yuan’a -yaklaşık 4,5 bin trilyon ABD Dolar- ulaştı, yani tanınmış ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankasının sermayelerini geçti, bu iki tanınmış bankanın 2011 yılı sonundaki sermayesi sırayla 3 bin trilyon ABD Doları ve 3,5 bin trilyon ABD Doları idi.
Profesör Xie Tian’a göre, bir yönden Çin Merkez Bankası parayı basarken hesap üzerinde kendi sermayesini ilave edebilir, diğer yönden de, geçmiş beş yıl içinde Çin Merkez Bankasının kendi tekelini kullanarak halktan daha fazla para topladığı açıkça belirlendi, fakat bu ülke ekonomisi için neredeyse hiç yararlı olmadı.
Xie Tian şunları vurguladı ki, Çin’deki devlet bankalarının tekeli nedeniyle büyük miktarda haram kazancın yanı sıra, hizmetleri hiçbir zamanda eşitlenmedi, krediler çoğunlukla devlet teşebbüslerine verilmekte ve topluma daha fazla katkı sağlayan orta ve küçük özel teşebbüsler yeterince destek alamamakta, işte bu ekonominin gelişmesine büyük engel oldu.