MHP, Şemdinli’deki Kucaklaşmayı, Meclise Taşıyor

  • MHP, Dokunulmazlıkların Kaldırılması İçin Anayasa Değişikliği Teklifi Verdi

    TBMM

MHP Şemdinli’de yol kesen PKK’lılarla sarılıp kucaklaşan BDP milletvekillerinin kamuoyunda çok tartışılan görüntülerinden sonra ‘Milletvekillerine yargı zırhını kaldıran’ Anayasa değişiklik teklifi vermeye hazırlanıyor. Anayasa değişiklik teklifinde halen cezaevinde tutuklu bulunan 8 parlamenter de tahliye olacak. Teröre destek veren milletvekilleri ise tutuksuz yargılanacak. Yargılama sonucu ceza alan parlamenterin, milletvekili sıfatı düşecek ve hapse girecek.

 Gazeteport’un haberine göre MHP’nin kanun teklifi, Anayasa’nın 83. maddesini yeniden düzenleyerek ‘‘’Suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis kararı olmadıkça hakkında gözaltı ve arama kararı verilemez, tutuklanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü ve terör eylemlerine katılma ve terörü destekleme halleri ile Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Soruşturma ve yargılama milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmasına engel olmayacak şekilde sürdürülür. TBMM üyesi hakkındaki bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez.” biçimine getiriliyor.

Düzenlemede yer alan ‘‘Soruşturma ve yargılama milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmasına engel olmayacak şekilde sürdürülür.’’ hükmü ile halen cezaevinde tutuklu bulunan 8 milletvekilinin durumunu da ilgilendiriyor. MHP milletvekili Engin Alan, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, BDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Gülser Yıldırım halen tutuklu bulunuyorlar. Yapılacak değişiklik ile bu milletvekillerinin tutuklukları sona erecek ve tutuksuz yargılanacaklar.

Devlet aleyhine işlenen suçlar ve terör suçlarında milletvekili hakkında, dokunulmazlık işlemeyecek. Ancak yargılama tutuksuz yapılacak. Dava sonucunda mahkumiyet kararı çıkarsa, milletvekilinin parlamenterlik durumu sona ermesi beklenecek.

MHP’nin Anayasa değişikliğinin kabulü için iktidar partisinin desteğinin şart olması gerekiyor. Anayasa değişikliği için en az gerekli olan  oy sayısı 330.  Ancak 330-367 oy arasında ise benimsenen değişiklik otomatik olarak referanduma gidiyor.  367 oy ile kabul edilirse referandum gerekmiyor. TBMM’de halen CHP, MHP ve BDP ile bağımsızlardan oluşan toplam 218 sandalye bulunuyor. AKP ise 325 sandalyeye sahip. Bu nedenle Anayasa değişikliği için AKP’nin referandumlu 112, referandumsuz 149 oy desteğinde bulunması gerekiyor.

MHP,  AKP’den ve CHP’den Destek Arıyor

 MHP ,AKP ve CHP’ye hazırladığı Anayasa değişikliği metnini dün gönderdi.MHP’li Vural, “AKP ve CHP dokunulmazlıklarla ilgili olumlu görüş bildirmişti, şimdi bu taahhütlerini yerine getirmelerini bekliyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Mehmet Şandır’ın imzasını taşıyan metin şu şekilde: “MHP, TBMM çatısı altında millet vekaletini ifa etmek yerine ellerine şehit kanı bulaşan canilerle kucaklaşan, bunlara sevgi ve hayranlık gösteren terör destekçilerinin milletvekilliği dokunulmazlığının anayasal sınır, içerik ve çerçevesinde tekrar gözden geçirilmesini acilen gerekli görmektedir. TBMM, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü her türlü art niyet ve musibetlerden koruyacak tarihi birikime, dirayete ve kararlılığa haiz olduğunu mutlak anlamda ispatlamalıdır.”

Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu hafta süreci izleyeceklerini belirterek iki partinin de daha önce konuyla ilgili taahhütleri olduğunu söyledi. Vural, partilerden bunu yerine getirmelerini isteyeceklerini ifade etti.

 

Kılıçdaroğlu: CHP olarak 133 Milletvekili İle Hazır Olduklarını Söyledi

Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün akşam CNN Türk’te, Ankara Günlüğü Programı’nda Hande Fırat’ın ‘Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili sorduğu soruya şöyle cevap verdi:

‘‘Kürsü dokunulmazlığı hariç milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını 10 yıldır istiyoruz. CHP olarak 133 arkadaşımızla imzamızı atarak  dokunulmazlığın kaldırılmasını isteriz. Gelin kaldıralım diyorsanız. Kaldıralım. Zaten terör dolayısıyla Anayasa’da dokunulmazlık yok. Başka şeyler için var.Milletvekili ihaleye fesat karıştırdıysa, hayali ihracat yaptıysa onu koruyoruz. Sen burada milletin hakkını savunuyorsun, diye.

Düşünce açıklayan, kürsüde özgürce konuşabilmesini sağlayan dokunulmazlığa evet diyoruz. Zaten evrensel hukuk da bunu istiyor. Neyimiz var ki bizim dokunulmazlığın arkasına sağınacak…’’dedi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.