Sızan Belgeler, Çin’in Virüsün Bulaşıcı Olduğunu Sakladığını Gösteriyor

The Epoch Times tarafından elde edilen hükümet belgelerine göre, Çinli sağlık yetkilileri, halkı virüsün yayılma potansiyeli hakkında bilgilendirmeden günler önce bulaşıcı olduğunu bildikleri ÇKP virüsü (Covid-19) ile mücadele planları yapıyorlardı.

Genellikle yeni koronavirüs olarak bilinen ÇKP (Çin Komünist Partisi) virüsü, 2019’un sonlarında merkezi Çin kenti Wuhan’da ortaya çıktı. Virüs o zamandan beri 200’den fazla ülke ve bölgeye yayıldı ve dünya çapında tek başına 233.000 civarında kişinin  ölümüne neden oldu.

Çin, virüsün, 20 Ocak’ta üst solunum yolları uzmanı Zhong Nanshan’ın yaptığı duyuruyla insanlar arasında bulaşabileceğini resmen doğruladı.

Geçtiğimiz günlerde The Epoch Times‘a ulaştırılan hükümet belgeleri, Pekin’in bildiklerini sakladığını ve merkezi hükümet yetkililerinin bölgesel yönetimlere salgınla nasıl başa çıkılacağı konusunda gizlice direktifler sağladığını gösteriyor.

15 Ocak’ta, Çin’in kuzeyinde bulunan İç Moğolistan’daki bölgesel sağlık komisyonu, belediye düzeyindeki meslektaşlarına “süper acil” koduyla bir acil durum bildirisi göndererek tıbbi tesislerin yeni bir pnömoniye nasıl tepki vermesi gerektiğini açıkladı. Bildiride, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun yeni hastalıkla(şimdi COVID-19 olarak bilinen) başa çıkmak için yerel sağlık kuruluşlarına yönelik tedavi ve önlem tedbirleri uyguladığı belirtildi.

İç Moğol Sağlık Komisyonu’ndan yerel sağlık kuruluşlarına virüse nasıl tepki verileceği konusunda talimat veren uyarı. (The Epoch Times’a ulaştırılmıştır)

Bildiride belirtilen üç önlem, Çinli yetkililerin hastalığın bulaşıcı olduğunu bildiğini açıkça gösterdi.

Bildiride ilk olarak, hastanelerden hastalığın tesislerinin içinde yayılmasını önlemek için önlemler alınması ve personelin bu tür eylemler konusunda eğitilmesi istendi. İkinci olarak, hastanelerden ateş klinikleri kurmaları ve ateşi olan herkese “ön tarama ve triyaj” yapmaları, hastaları tedavi etme aciliyet seviyelerini belirlemeleri istendi.


Hastaneler ayrıca bu hastalara önceki iki hafta içinde Wuhan’daki pazarlara gidip gitmediklerini sormaya yönlendirildi. Wuhan yetkilileri başlangıçta virüsün yerel bir taze gıda pazarından kaynaklandığını iddia etse de, çalışmalar o zamandan beri Wuhan’ın ilk hastalarının bazılarının bu pazarla hiçbir bağlantısı olmadığını gösterdi.

Son olarak, hastanelere bulaşıcı hastalık uzmanlarını içeren özel tedavi ekipleri kurmaları talimatı verildi.

Bu bildirinin “yalnızca dahili kullanım için olduğu ve internette dağıtılamayacağı” belirtildiğinden İç Moğolistan Sağlık Komisyonunun, halkı bu planlar hakkında bilgilendirmek gibi bir niyeti hiç olmadı.

İç Moğolistan’daki 12 idari bölümden biri olan Şilingol Bölgesi Yerel Sağlık Komisyonu tarafından 15 Ocak’ta yayınlanan bir başka iç yazışmada yetkililer de ateşi kilit belirti olarak vurguladı.

Bölgenin sağlık komisyonu, yerel sağlık kurumlarının “ateşi olan hastaların izlenmesi ve öncelikleri ile ilgili yönetimlerini güçlendirmeleri” gerektiğini belirtti. Komisyon bu çağrıyı, Orta ve İç Moğolistan’daki yetkililerle virüsle ilgili yapılan telekonferanslara dayandırdı.  

19 Ocak’ta üst düzey bir Wuhan sağlık görevlisi gazetecilerin sorduğu sorulara verdiği cevaplarda, virüsün insandan insana bulaşabileceğini göz ardı etmediklerini ancak böyle bir riskin oldukça düşük olduğunu söylemişti.

Çin’in Ulusal Sağlık Komisyonu’nun görevlendirdiği ekibin başındaki doktor Zhong Nanshan’ın kamuya yaptığı açıklamadan üç gün sonra, 23 Ocak’ta, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu “Yeni Coronavirüs için Tanı ve Tedavi Planı” başlıklı bir belgenin üçüncü baskısını kamuoyuna açıkladı.

Bu belge, 2019 yılı Aralık ayı başlarında Wuhan hastanelerinde bildirilen vakaların “yeni bir koronavirüsün neden olduğu akut solunum yolu enfeksiyöz hastalığından” kaynaklandığını doğruladı. Bu ifade, 18 Ocak’ta, Zhong Nanshan’ın virüsü duyurmasından iki gün önce yayınlanan belgenin ikinci baskısına da dahil edildi.

The Epoch Times‘a sızdırılan belgenin ikinci baskısı daha önce gizli tutuldu. Belgedeki şu ifadenin altı çizilmiştir: “Açıklanmamalıdır.”

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun virüse karşı gösterilmesi gereken tepkiyi anlattığı talimatnamenin,  altta “açıklanmamalıdır” ifadesi taşıyan ikinci baskısının bir kopyası. (The Epoch Times’a ulaştırılmıştır.)

İkinci baskı, hastane departmanlarındaki tıbbi personelin ateş, solunum problemleri ve bulaşıcı hastalıkları olan hastaları tedavi edenlerin cerrahi maske, gözlük ve tek kullanımlık koruyucu giysi giymesi gerektiğini açıklayan bir bölüm içermektedir.

Merkezi makamların virüsün sağlık personeli arasında yayılabileceğini bildiğini gösteren talimatlara rağmen, orotiteler 20 Ocak’a kadar sessiz kaldılar.

İç Moğolistan belgeleri, 15 Ocak’a kadar yerel sağlık komisyonlarının virüs önleme tedbirleri konusunda zaten uyarıldığını gösterdi. Ancak o gün Wuhan Sağlık Komisyonu web sitesinde “insandan insana enfeksiyon riski düşük” yazılıydı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), başlangıçta Çin’in virüsün bulaşıcı olmadığı iddialarını tekrarladı.

Dünya Sağlık Örgütü 14 Ocak’ta Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Çin makamları tarafından yapılan ön soruşturmalarda #Wuhan’da tanımlanan yeni #coronavirüsün (2019-nCoV) insandan insana bulaştığına dair net bir kanıt bulunamadı” dedi.

Associated Press’in bir dizi iç yazışmaya atıfta bulunarak hazırladığı yakın tarihli bir haberde, benzer şekilde, Pekin’in 20 Ocak’taki kamuoyu açıklamasından altı gün önce  virüsün bulaşabildiğini bildiğini iddia etti.

DSÖ’nün Çin heyetinin “insandan insana geçişin Wuhan’da gerçekleştiğini” doğrulayan bir bildiri yayınlaması ise bu açıklamadan sonra iki gün sürdü.

Haber: Frank Fang, Epoch Times

Çeviri: G. Hakan Koçman, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.