Çinli Casus Olayları Üzerine Uzmanlardan “ÇKP’ye Dikkat Edin” Çağrısı
Epoch Times muhabiri Gao Zitan tarafından-
8 Şubat 2012’de, ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, San Francisco Federal Mahkeme Jürisi, Çin’in Pangang Grubuna bağlı 4 firma ve Liu soyadlı Çinli bir çiftin de aralarında bulunduğu 5 kişiyi ekonomik ve ticari casusluk faaliyetlerine katılmakla suçladı. Aynı gün, Chicago’daki bir mahkeme de Motorola firmasının eski çalışanı Hanjuan Jin hakkında ticari bilgi hırsızlığı hükmüyle mahkûmiyet kararı verdi. Hanjuan Jin’in alacağı hapis cezası en fazla 30 yıl olacaktır.
Geçmiş 10 yıl içinde Amerika, peş peşe ÇKP (Çin Komünist Partisi) casuslarının ticari sır hırsızlığı şikâyetlerine maruz kaldı. Medyada yayınlara göre, General Motors, Dow Chemicals, Dupont, Motorola, Sun Computer ve Boeing gibi Amerika’daki 10’dan fazla büyük firmanın, ya firma çalışanları ya da internet üzerinden gelen hacker saldırıları sonucu en gizli ticari sırlarının çalınması ve çalınan bilgilerin rakip Çin firmalarına verilmesi üzerine açılmış davaları bulunmakta.
Bu tür sorunlar üzerine röportaj yapılan Amerika’da yaşayan Çinli uzmanlar, ÇKP hükümetinin yurtdışında yaşayan Çinlilerin vatansever duygularını kullanarak Çinli teknik uzmanlardan gelişmiş teknolojileri çalıp kendisine vermesi yönünde cezbetmeye veya kandırmaya çalışıyor. Fakat bir problem ortaya çıktığında, ÇKP hükümeti olay ile ilgili kişiyi birden terk edip kaçarak olaydan sıyrılıyor. Bu yüzden yurtdışındaki Çinli teknik uzmanlar, ÇKP’nin yaptığı casusluk faaliyetlerine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundular.
Uzman kişi: ‘Yasal kavramlar olmayınca ÇKP tarafından kolayca kandırılabilir’
Epoch Times muhabirinin Amerika’da yaşayan Çinli teknik uzmanlar hakkında ticari sır hırsızlığından dolayı peş peşe dava açılması ile ilgili büyük üzüntü duyan ABD South Carolina Üniversitesi Aiken Şubesinden Profesör Bay Xie Tian ile yaptığı röportajda, “Anakara Çin’den yurtdışına gelmek isteyen uzman ve bilginlerin hiçbiri genç değil, fakat bazıları sürekli ÇKP’ye ‘kan bağı’ mantığı ile akıllıca olmayan şeyler yapıyor, yasal kavramlara sahip değiller ve ÇKP’nin onların çıkarları doğrultusunda verdiği muameleyi görünce hemen fikir değiştiriyorlar” dedi.
Bay Xie Tian’e göre, endüstriyel yükselme politikası kisvesi altında, ÇKP’nin birçok firması yurtdışında patentli gelişmiş teknolojileri para ile satın almak istemiyor, sadece yurtdışındaki vatansever zihniyete sahip Çinlileri kullanmak istiyor, yani onlara bazı tercihli avantajlar veya para vererek yurtdışındaki yabancı firmalarda çalışan yetenekli ve kıdemli personelleri kandırıp Çin’e geri döndürmeye ikna ediyor ya da onlardan yurtdışındaki gelişmiş teknolojileri kendilerine vermelerini istiyor.
Amerika’da yaşayan bu yetenekli ve kıdemli Çinli personeller de şanslarına güvenerek bunu yapıyorlar, fakat bir gün ticari casus suçlusu olarak itham edilirlerse, ÇKP aniden onları bırakıp ilgilenmiyor veya suçları reddediyor. “ÇKP’nin politikası her zaman böyle, çalabilirsen çal ve kandırabilirsen kandır.”
Uzman kişi: ‘ÇKP’nin askeri istihbarat harekeleri şimdiden ticari istihbarat hareketlerine dönüştü’
Amerika’da yaşayan Çinli ekonomist Bay Cao An Jushi, Epoch Times muhabiriyle yaptığı röportaj sırasında şunları ifade etti: “Geçmiş on sene içinde, Çin hükümetine yönelik ticari casusluk davaları hem çoğaldı hem de sıklaştı, neredeyse her sene mutlaka Çinlilerin itham edildiği casusluk davaları görülüyor. Bu tür olaylar gerçekten yürek burkan şeyler. ”
ÇKP’nin geleneksel casusluğuna gelince Bay Cao An Jushi, “Herkes hepsinin askeri istihbarat bilgilerini çalmaya çalışan casus olduğunu zannetti. Fakat aslında yakın senelerde ticari casusluk hareketleri oldukça çoğaldı ve geçmişte meydana gelen olaylara göre, ÇKP hükümeti çeşitli metotlarla yurtdışındaki gelişmiş teknolojiye bağlı ticari istihbarat bilgilerini çalmaya çalıştı ve bu ticari istihbaratlar genel olarak askeri yönde kullanılacak” dedi.
“Örneğin, ‘Pangang Grubuna Yönelik Ticari Casusluk Davası’. Olayın gerçek boyutu, Çin’de bir sürü çelik fabrikası var, fakat özel kaliteli çeliğin üretimi hala yurtdışındaki gelişmişlik derecesine ulaşamadı ve bu tür özel kaliteli çelik genellikle askeri alanda kullanılır. Diğer bir bakıştan, çelik fabrikalarının hepsi devlete aittir, devlet de bu casusluk olaylarını kolayca kontrol edebilir ve girişim adıyla casusluk hareketlerini gerçekleştirir.”
Bay Cao An Jushi’ne göre, casusluk hareketleri konusunda, ÇKP’nin dünyadaki etkisi çok kötü bir hale geldi.
Çinli uzmanlar: ‘ÇKP’ye dikkat edilmeli’
“ÇKP, yurtdışındaki Çinli teknik uzmanları genelde para yoluyla satın alarak ve aynı zamanda vatansever duygularını güçlendirerek kendi tarafına çekmeye çalışır.”
Bay Cao An Jushi Çinli teknik uzmanlara, “Bu konulara dikkat etmemiz gerekir, ÇKP hükümetine karşı her zaman uyanık olmamız gerekir. ÇKP hükümeti para ile, gelişmiş teknoloji istihbaratı satın alır, fakat bu istihbaratı veren kişiyi asla savunmaz, iş bittikten sonra kimseyi tanımaz ve sadece kendi çıkarları için hareket eder” uyarısında bulundu.
Geçen sene ÇKP’nin Amerika’yı bilerek Çin’e baskı yapmak hakkında şikâyet etmesi ile ilgili, Bay Cao An Jushi, ÇKP hükümetinin şikâyetinin gerçekler ile tutarsız olduğunu düşünmekte, “ABD’nin hukuk sistemi hükümet tarafından idare edilmez, davalar genelde jüriler ve vatandaşlar tarafından kararlaştırılır, yani bağımsız bir yargı sistemidir.”
Bunun dışında, Bay Xie Tian’e göre, Amerika’da yaşayan bazı Çinli teknik uzmanlar fikri mülkiyet hakları hakkındaki yasal bilgiler anlamında çok zayıflar. Yasal kavramlara göre, bir kişi bir firmada çalıştığı veya okulda öğrenim gördüğü sırada icat ettiği bir buluşun patentini rastgele kullanamaz, bazı patent mülkiyeti firmaya veya okula aittir ve dikkat edilmezse de ticari casusluk suçu olarak işlem görebilir.