100’ün Üzerinde Devlet DSÖ’nün ve ÇKP Virüsünün Kaynağının Araştırılmasını İstiyor

Dünya Sağlık Kongresi’nin 18 Mayıs’ta Cenevre’de yapılacak olan yıllık toplantısından önce teklif edilen bir önergeye göre, Avustralya ve Avrupa Birliği liderliğindeki 100’den fazla ülkeden oluşan bir koalisyon, ÇKP virüsünün (Çin Komünist Partisi virüsünün) kökeni ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgına verdiği yanıt hakkında bağımsız bir soruşturma yapılmasını istiyor.

Dünya Sağlık Kongresi’nin 73. toplantısı için hazırlanan taslak raporda, genellikle yeni koronavirüs pandemisi olarak bilinen ÇKP virüsü salgını hakkında “tarafsız, bağımsız ve kapsamlı” bir araştırma yapılması konusunda harekete geçilmesi talep ediliyor. Rapor ayrıca
DSÖ’nün “COVID-19 salgınıyla ilgili zaman çizelgeleri” de dahil olmak üzere uluslararası salgına tepkisini soruşturmaya çağırıyor.

Taslak raporda bu konu ile ilgili olarak şu ifadeler yer aldı; “ Mümkün olan uygun en kısa zamanda ve üye devletlerle istişare halinde, uygun olduğu şekilde mevcut mekanizmaların kullanılması da dahil olmak üzere DSÖ tarafından COVID 19’a karşı koordine edilen uluslararası sağlık tepkisinden elde edilen deneyimleri ve öğrenilen dersleri gözden geçirmek  için tarafsız, bağımsız ve kapsamlı bir değerlendirme sürecini aşamalı olarak başlatın.”


Hindistan’ın COVID-19’un kökeni – ÇKP virüsünün neden olduğu hastalık – hakkındaki soruşturmayı desteklemesi, Hint ulusunun bu konudaki tutumunu ilk kez resmi yollardan göstermesi olarak yorumlandı.

Önerge şimdiye kadar Avustralya, 27 AB üyesi ülkesinin tamamı ve Rusya, Japonya, Yeni Zelanda, Kanada, İngiltere, Brezilya ve Kore Cumhuriyeti gibi ülkelerin tamamı tarafından desteklendi.

Önerge, DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus’u Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve diğer milletlerle koordineli bir şekilde çalışarak “virüsün zoonotik kaynağını ve ara taşıyıcıların olası rolünün belirlenmesi de dahil olmak üzere, insan nüfusuna giriş yolunu belirlemek için” bilimsel ve işbirliği halinde saha çalışmaları yürütmeye çağırıyor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus Fotoğraf: Wikimedia Commons

Bu soruşturma için yapılan baskı, ABD Başkanı Donald Trump’ın DSÖ’yü ABD’den bilgi saklamak  ve ÇKP virüs salgını sırasında Çin rejiminin sözcüsü gibi davranmakla suçlamasının ardından geldi.

Trump geçen ay DSÖ’nün ÇKP virüsü krizine karşı verdiği tepkinin incelenmesi için talimat vermiş ve DSÖ’ye fon sağlamayı bu inceleme bitene kadar durdurmuştu.  

Trump DSÖ ile ilgili olarak da şunları söyledi; “Biz onların bilmediği şeyleri biliyoruz. Ve onlar ya bunu bilmiyor ya da bize söylemediler – biliyorsunuz, şu anda onlar tam olarak Çin’in sözcülüğünü yapıyorlar. Biz bu işi böyle görüyoruz.”  

Trump, ABD’nin Cenevre merkezli DSÖ’ye “yıllardır” 400 milyon dolardan fazla katkıda bulunduğunu, Çin’in ise sadece 38 milyon dolar katkıda bulunduğunu belirtti.

DSÖ’nün kayıtlarına göre, Çin 2019’a kadar 86 milyon dolar katkıda bulunurken, ABD 893 milyon dolar katkı verdi.

“Buna rağmen, [DSÖ] Çin için çalışıyor gibi görünüyorlar. Ve onlar daha erken orada [Çin] olmalıydılar. Neler olduğunu bilmelilerdi.” diyen Trump, DSÖ’nün ÇKP virüsünün yayılmasını durdurabilmiş olacağını da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, 25 Ocak 2019’da Beyaz Saray’da bir konuşma yaparken. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Başkan Trump konuşmasının devamında “Çin neden uçakların Çin’e girmesine izin vermedi, ama uçakların dışarı çıkmasına izin verdiler?” diye sordu ve “Ve uçaklar Wuhan’dan dışarı uçuyorlar ve uçuyorlar; dünyanın her yerine gidiyorlar.” dedi.

Önerge henüz ABD’den resmi bir destek almadı fakat Dış İşleri Sekreteri Mike Pompeo önergeye geçen ay sözlü destek verdi. Pompeo Washington’da “Dünyada kim bu olayın dünyada nasıl bu hale geldiğini araştırmak istemez ki?” dedi ve ekledi “Her ülkeyi, bütün ortaklarımızı burada olanlar için bir cevap talep etmeye çağrıyoruz, ama aynı zamanda şeffaflığı sağlamaya, dünyanın ihtiyacı olan şeffaflığı sağlamaya devam edeceğiz.”

Haber: The Epoch Times, Isabel Van Brugen

Çeviri: Epoch Times Türkiye, G. Hakan Koçman  

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.