Ordulu Balcılar, Sahte Bala Karşı Mücadele Başlattı

Direkli Altın Bal Kooperatifi Başkanı Mustafa Aydın, balda markalaşma çalışması yaptıklarını, ancak önlerindeki en büyük tehlikenin glikoz ile karıştırılan şekerin bal diye satılması olduğunu söyledi. Türkiye’de en fazla bal üretiminin yapıldığı Ordu’nun ilk bal kooperatifi olan Direkli Altın Bal Kooperatifi, sahte bala karşı mücadele başlattı. Ordu’nun Gölköy ilçesine bağlı Direkli Beldesi’nde Ordu’nun ilk bal kooperatifini kurduklarını belirten Aydın, yörede 30 bin arı kovanı olduğunu ifade etti. Balın bölgede fındıktan sonra en önemli geçim kaynağı olduğunu aktaran Aydın, iyi ve kaliteli bal üretmek için bölgedeki üreticiler ile birlikte 2000 yılında kooperatifi hayata geçirdiklerini aktardı. 

Son 1 yıldır paketleme yaparak kendi ürünlerinin pazarlamasına başladıklarını dile getiren Aydın, “Amacımız yörede üretilen kaliteli balı marka haline getirmek, Türkiye’ye sunabilmek. Biz balımıza güveniyoruz ve türlü garantiyi veriyoruz. Çünkü bu balı biz kendimiz hiçbir katkı maddesi koymadan üretiyoruz. Bunun analiz belgeleri de zaten ortada. Biz balımız tanınsın diye de 15 yıldır festival düzenliyoruz.” dedi. 

Altın Bal adı altında balı pazara sunduklarını aktaran Aydın, “Ama pazarda çok büyük zorluk yaşıyoruz. Pazarda raflarda bal adı altında yapma ballar var onlar satılıyor. Bunlar glikoz ile tatlandırıcılar kullanılarak yapılan ürünler. Bunlar da bal diye satılıyor bizim katkısız balarlımız da. Sadece bu ürünlerin kavanozlarında o da ancak büyüteç ile okuyabilirsiniz çok küçük harfler ile bal olmadığı tatlandırıcı olduğu yazılıyor.” diye konuştu. 

‘Arıyı görmeden bal diye satılan ürünler var, arıyı tanımadan yapılan ürünler var’ diyen Aydın, “En büyük düşmanımız arı görmeden yapılan ballar. Bunlar gerçek balların piyasadan silinmesine neden oluyor. Biz bazı etkinliklerde bazı halka tattırdığımızda 30 yıl önceki balın tadını aldıklarını ifade ediyorlar. Ama biz bu balımızı pazara sunmakta güçlük çekiyoruz. Birkaç mağaza ile görüşünce bizden raf parası istiyor. Ben insanlardan doğal ürünlere sahip çıkmasını istiyorum.” şeklinde konuştu. 

Aydın sözlerini şöyle tamamladı: “Biz de glikoz satarak para kazanabiliriz ama biz insanlara zehir değil bal satmak şifa satmak istiyoruz. Bizim hiçbir katkı kullanmadığımız balımız ile bu arı görmeden yapılan balların fiyatı aynı. İnsanlar ikisinin arasındaki farkı bilmiyor. Bizim katkısız balımız ile bal aromalı şurupların fiyata aynı. Bu şartlar altında markalaşmak, Türkiye’ye yayılmak zor. Bence insanlar gerçek baldan yana tavır koymalı.” 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.